Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Ulei de Masline: Tot ce trebuie sa stii despre

Cultura maslinului e una dintrele cele mai vechi culture arboricole cunoscute. Beneficiile maslinelor au fost descoperite inca devreme. Maslinul a fost folosit fie ca sursa de hrana, tratament sau chiar iluminat. Desi in zilele noastre acesta e cunoscut in toata lumea, pana in secolul 20 acesta a fost predominant in tarile mediteraneene numai.

beneficiile uneiului de masline

Originile uleiului de masline
Primii samburi de masline au fost descoperiti in Palestina, in urma cu 19.000 de ani, din ceea ce ne spun arheologii. Cultura propriu zisa a arborelui dateaza din jurul anului 5000 Inainte de Hristos. Se presupune ca maslinul a aparut prima data in estul bazinului mediteranean, adica tari precum Israel, Siria sau Turcia, extinzandu-se ulterior spre Grecia, Italia si Chiar Egipt.
In secolul 16, dupa Hristos, maslinul s-a extins si inspre tari precum Argentina, Chile sau Mexic, datorita misionarilor portughezi sau a conchistadorilor spanioli.

La ce este bun maslinul?
Este bogat in antioxidanti, vitamina E si acizi grasi care ajuta la fluidizarea circulatiei sangvine si prevenirea unor boli cardiovasculare. Acesta trebuie consumat in mod moderat pentru a nu face mai mult rau decat bine.

Cum se foloseste
In bucatarie este util fie crud, fie amestecat in anumite sosuri. Util in preparate cu paste, peste sau paine prajita.

Pentru igiena si frumusete
Inca din antichitate, uleiul de masline este folosit la fabricarea de sapunuri si creme pentru piele. Din punct de vedere medical, sunt cunoscute cu seama frunzele de maslin pentru efectele lor antifungice, diuretice si antioxidante. Uleiul de masline e folosit si in creme hidratante pentru ten si maini, lapte de corp, crema dupa ras, crema pentru conturul ochilor, sapunuri pentru corp si par, sau chiar rujuri.

De unde putem cumpara?
In general, din supermarketuri, magazine de specialitate, piata sau chiar internet. (link la finalul articolului)
Calitatea unui ulei de masline difera in functie de tipul maslinelor, a solului, a conditiilor climatorice si a momentului culegerii.  De retinut insa ca mare parte din uleiurile din comert sunt lipsite oarecum de gust datorita anumitor norme “europene” insa daca ajungeti vreodata in orasele care produc asemenea ulei (cum ar fi de exemplu in Italia, Grecia sau sudul Frantei) veti gasi producatori autohtoni care va vor vinde un ulei mult mai decalitate
Cum se depoziteaza?
Uleiul de masline este un produs foarte fragil, astfel ca trebuie depozitat intr-un loc ferit de aer, lumina si caldura (preferabil intr-o sticla inchisa la culoare). Daca este foarte cald, pastrati-l in frigider pentru ca daca se incheaga, isi va relua consistenta odata readus la temperature camerei.
Uleiul de masline nu devine mai bun daca este mai vechi ci din contra, nu e ca vinul, asa ca trebuie consumat cat mai repede posibil. Chiar daca unii producatori mentioneaza o data a expirarii, acesta ar trebui consumat in maxim doi ani de la imbuteliere. Odata deschisa sticla, recomandam sa consumati uleiul in maxim jumatate de an. Optati pentru sticle de 500ml in general chiar daca pretul e mai ridicat.

Aici gasiti cateva surse online de unde puteti procura ulei de masline:mediteraneaulei-masline.rouleibiomasline.
loading...
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu