Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Geanina Gavrilă - Credința. Folclorul. Familia.

Facem o vizită spirituală prin Țara Moților, orașul Câmpeni, județul Alba. De aici vine omul lui Dumnezeu, Geanina Gavrilă. Aici își are originile, cântecul, sufletul și bucuria, o tânără de la care avem de învățat multe.

Dragostea de folclor mi s-a implementat în suflet și in toate lucrurile, de bunicii mei. Asta îmi doresc să ofer și eu mai departe, să arăt, să exteriorizez, să transmit generațiilor care urmează, ca să pot să mă ridic la nivelul bunicilor mei.Îmi este greu să nu remarc zâmbetul și pasiunea din ochii-i albaștri, atunci când vorbește despre copilărie. Nu mulți oameni am văzut să-și amintească de rădăcinile lor, cu atât de mult drag.

Prislop. Începuturi.
Aventura tinerei artiste începea la varsta de zece ani, când se muta în Deva, unde avea să își continue studiile și unde avea să se dezvolte mai mult decât și-ar fi imaginat vreodată. Odată ajunsă în județul Hunedoara, urma să intre în contact cu una dintre cele mai importante așezăminte ortodoxe, din Transilvania. Este vorba de Mănăstirea Prislop. Construită de Nicodim de la Tismana, Prislop dăinuie de aproape șapte secole, în apropierea satului Silvașu de Sus, județul Hunedoara.

Studiile liceale urma să le facă aici, la Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ecaterina". Cu o promovabilitate a examenului de bacalaureat de 100%, de unde toate absolventele urmează și învățământul superior, putem spune despre Seminarul Teologic situat la Manastirea Prislop, că este un adevărat centru hărăzit învățării.

geanina gavrila prislopViața într-un astfel de liceu se desfășoară așa cum ar trebui, conform învățăturilor pe care le dobândim de la cei înțelepți. Normalitatea globalizării nu își are locul aici. Elevele nu au acces la aceste nevoi artificiale inventate de societate, cum ar fi televizorul, calculatorul, telefonul, radioul sau internetul.

"Nu m-am gândit că am să ajung vreodată acolo. Aveam dragul de Dumnezeu, de biserică, dar în adolescență, locuind aproape de această mănăstire, mergeam foarte des cu părinții. Într-una din vizite, am remarcat o maică și mai multe fete îmbracate în negru, în uniformă, care mi-au stârnit curiozitatea. Maica, în vârstă fiind, era ucenica părintelui Arsenie (n.r. Arsenie Boca). Aceasta a rămas să aibă grijă de mormântul părintelui. Fiind curioasă, am intrat în discuție cu dânsa, împrietenindu-mă chiar cu aceasta, aflu de seminarul de la Manastirea Prislop, unde sunt invitata de maică, pentru a-mi realiza studiile liceale. În acel moment, i-am promis maicii, lângă mormânt, că voi veni să îmi fac studiile aici."

Chiar și așa, aceasta nu era prima ei experiență la această mănăstire.
"Țin minte că eram mică, aveam zece ani, și primisem un medalion de aur de ziua mea, de la părinții mei, pe care l-am pierdut la acest mormânt... și mă gândesc că... poate fi un semn, că m-am întors să-mi recuperez comoara, dar sub altă formă, una spirituală și mult mai consistentă. "

Muzica - primele semne
Îi plăcea să cânte de mică, moștenind acest talent de la străbunicul ei, care cânta la vioară. Obișnuia să evadeze uneori, în pădure, în timpul liceului, pentru a se regăsi, pentru a se liniști și pentru a intra în contact cu Dumnezeu, într-un mod în care poate la acea vreme, numai ea îl înțelegea. Muzica nu a fost ceva premeditat, însă, aflată în Casa lui Dumnezeu, a înțeles încetul cu încetul, încotro ar trebui să se îndrepte viața ei.

geanina gavrila in concert"Doina este sufletul meu"
A îndrăgit cântecul de mică, însă pentru cei din jurul ei care o sfătuiau, învățatul trebuia să fie pe primul plan, și nu muzica.

"La început, mă certau maicile destul de des, eu eram capul răutăților. Într-adevar, eram și foarte zăpăcită - la mănăstire nu fugi prin curte - dar... eram aiurită, zăpăcită, nu înțelegeam atunci... am început să înțeleg cu timpul. Ca să mă descarc, am început să cânt, și să tot cânt... și cântam, doine mai ales. "

Doina a fost prima ei iubire, chiar dacă startul a fost altul

"Chiar am încercat să cânt și muzică ușoară, însă nu mă atrăgea, nu îmi transmitea nimic. Adevărul e că nici măcar nu știu cum am început să ascult muzică populară.
Am ajuns să simt cât de mult înseamnă muzica populară pentru mine, numai în momentul când, după o perioadă mai lungă de timp, am fost racită... și nu mai puteam să cânt. Simțeam că lipsește ceva din mine. Când venea primăvara și începea pădurea să cânte, mergeam și eu, mă așezam pe pătură și de dimineață până seara, cântam împreună cu natura."

Dacă odinioară i-am remarcat ochii și zâmbetul, nu pot să nu-i remarc acum sufletul blând și modul în care se comportă în preajma animalelor. În timpul interviului, am fost vizitați de numeroși cățeluși care ne-au întrerupt politicos de dulce, însă care mi-au dat ocazia să-i examinez Geaninei îndeaproape comportamentul, și în preajma necuvântătoarelor. Toți cățelușii care au trecut pe lângă noi au venit să se joace cu ea, ignorând tot ce se petrecea în jur. Sunt puțini oameni care au o asemenea aură caldă, motiv care imi întărește și mai tare ideea că Geanina este un om al lui Dumnezeu.

Răscruce de drumuri
geanina gavrila o data in viataSurprinzător sau nu, prima destinație după finalizarea studiilor liceale, avea să fie Academia Militară. "Toți verișorii mei erau la Academie. Mă trezeam dimineața la ora 4 ca să învăț pentru admitere."
Parintele a fost cel care a insistat ca ea să își cântărească deciziile și să rămână în zona muzicii, pentru că aici era sufletul ei. Hotărâtă și ambițioasă din fire, aceasta nu avea de gând să își schimbe decizia, iar Academia Militară părea să fie un lucru tot mai cert.

Dacă parintele nu a reușit să o convingă, Dumnezeu cu siguranță avea să așeze lucrurile așa cum trebuiau. În luna aprilie a ultimului an de liceu, aceasta se accidentează la genunchi, lucru ce îi năruiește toate șansele de a mai merge la Academie. Se întamplă astfel că nici în ziua de azi, ea nu mai are voie să alerge.

"Binecuvântare pentru Academia de Muzică îți dau, dar pentru altceva, nu! Vei ajunge să îți greșești drumul în viață și să nu te mai regăsești pe tine însăți!"


Momentul cheie
"Când am terminat clasa a XI-a, în vacanța de Paști, m-am dus la o lansare cu tata, iar acolo am cunoscut o grămadă de lume. Am ajuns să cunosc și formația Taraful de la Vața și am intrat în discuție cu șeful formației: - Știți că și eu vreau să cânt? Eu cânt! Știu să cânt!". 
Era mai motivată ca niciodată. Simțea că este șansa ei! În acel moment, deși mai avea un an de liceu, a început să studieze intens muzica. Ziua era pentru școală, noaptea pentru muzică.

"Primul meu spectacol a fost la Vulcan, pe pârtie!"
Pentru că evenimentele hazlii nu au ocolit-o, Geanina povestește despre cum înainte cu o saptămână de primul ei spectacol, constata că nu avea un costum popular. Cu ajutorul rudelor de la Moți, aceasta primește un costum popular absolut superb... numai că, puțin cam mare. Mai exact, i-ar mai fi trebuit vreo 40 de kilograme ca să intre în el. - "Aveam o ținută de-ți puneai mâna-n cap!"

Hainele ca hainele, dar odată urcată pe scenă, lucrurile au devenit și mai complicate
"Am crezut că-mi înghit limba. Nu știam cum să respir, nu știam cum să trag aer, nu știam nimic." Chiar și asa, primul ei spectacol s-a incheiat într-un ropot de aplauze, semn ca poate cântăreața noastră este mai modestă decât ar fi cazul.

Îmi place să prezint și evenimente, însă nu mă regăsesc. Parcă pot să respir acel aer de pe scenă, abia atunci când cânt.

În ceea ce privește evenimentele, ca în viața oricărui artist, sunt și vremuri bune, sunt și vremuri grele. Experiențele negative le consideră a fi constructive, luându-le ca exemplu pentru a se dezvolta mai bine. A reușit să treaca peste toate greutățile vieții, iar asta pentru că mama ei, pe care o admiră si o consideră ca fiind cea mai importanta dar și cea care o inspiră, i-a fost mereu alături și a impins-o de la spate.

"Am mare încredere în Maica Domnului. Mereu o rog să îmi ofere înțelepciunea necesară ca să mă pot ridica la așteptările care trebuie. În rest, nu pot spune că mă bazez foarte mult pe oameni, pentru că oamenii se schimbă, iar dacă ți-ai pus baza într-un om, în momentul în care te-a dezamăgit, tu ce te faci? Practic, ai dărâmat tot ce ai construit până atunci."

Cum faci față valului de admiratori?
Nu este nevoie să ne spună, ca să ne putem da seama că, fiind mai tot timpul în lumina reflectoarelor, are o masă considerabilă de admiratori. Întrebata cum face față tuturor celor care încearcă să îi câștige câte puțin atenția, Geanina ne spune că ea este acel tip de persoană sociabilă, draguță, prietenoasă, însa care știe când să puna acel "zid", peste care să nu fie depășită limita.

Viața de student
Alți tineri, la vârsta adolescenței, abia așteaptă să își termine studiile liceale și să plece la facultate, pentru a fi liberi și fără griji. Dorind să o întreb de ce a ales să muncească încă din timpul facultății, nu apuc să adresez nici jumătate de întrebare întrucat deja știa ce urma să o întreb.
"Să știi că multă lume îmi zice: "tu n-ai avut parte de viață de licean, acum nu ai parte nici de viața de student. Tu nu o să ai parte de nimic!", însă cred că nu asta mă construiește pe mine ca om, nu asta mă definește. Nu sunt adeptă a cluburilor și barurilor și pana la urma este ceva normal pentru că știu ce vreau de la viață."

Despre familie
Până în acest moment, constat că tânăra cântăreață a dobândit solide principii de viață până la această vârstă, așadar nu am îndoieli în privința răspunsurilor ce urmează să le primesc, însă trebuie să îmi fac datoria și să îi adresez următoarele întrebări:

"Cum arată familia ideală pentru tine?
- Tot ceea ce înseamnă familie, soț, copii, atât timp cât se întâmplă în biserică, cât timp familia trăiește în spiritul lui Dumnezeu, consider că pot spune despre acea familie că este una perfectă. Copii crescuți în biserică, un soț pe care să îl găsești în mediul bisericii sau prin intermediul bisericii, este un soț cum trebuie să fie. Până la urma, ceea ce îți rânduiește Dumnezeu și ceea ce crede El că îți este de folos, este cu adevărat bun pentru tine.

Ți-ai dori ca viitorii tăi copii să-ți împărtășească pasiunea pentru muzică?
Mi-ar plăcea foarte mult, însă nu i-aș putea obliga. Știu că maica mea, profesoara mea de muzică de la mănăstire ne spunea să ne alegem un băiat căruia îi place muzica. Se spune că acel băiat are suflet mare, chiar și Părintele Arsenie zicea. "

Obiective de viitor
"Din punct de vedere profesional, muzical, mi-aș dori să mă dezvolt mult mai mult. Chiar și personal mi-aș dori să mă dezvolt mult mai tare. Oricum, Cel de Sus rânduiește cum știe mai bine, pentru că mă învață și îmi arată unde greșesc. Pe plan personal, parcă mi-aș dori uneori să fiu puțin mai aspră cu mine însumi dar și cu cei din jur."

"Dacă aș putea să schimb ceva în lume, mi-aș dori să pot să fac astfel încat sufletul fiecărui om să fie la fel de bun ca sufletul Mântuitorului atunci când s-a răstignit." - Geanina Gavrilă
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu