Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Lamaia - Ghid complet cu Utilizari si Beneficii

Pentru multi un ornament, pentru altii un lux, iar pentru cei mai multi, un simplu ingredient culinar. Bogata in vitamina C si nu numai, lamaia este o sursa de binefaceri pentru sanatate si frumusete. In bucatarie, aceasta imbunatateste tot ce atinge. Stie sa curete, dezinfecteze, deodorizeze si multe altele!

Origini
Lamaiul face parte din familia rutaceelor, care cuprinde printre altele chitrul, portocalul, grepfruitul si mandarinul. Lamaiul poate fi gasit in tarile cu o clima calda. Ii place mult apa si suporta greu frigul. Spre deosebire de alti pomi fructiferi, lamaiul infloreste mai tot anul si poarta flori si fructe in acelasi timp, daca are conditii favorabile. Acesta e unul din motivele pentru care e permanent "la vanzare". Un lamai adult poate sa produca intre 1000 si 2000 de fructe ce vin recoltate chiar si de pana la 10 ori pe an (minim 6). Lamaia e unul dintre cele mai cultivate citrice in lume, la momentul actual.

Istoric
Lamaia s-a nascut undeva in sud-estul Asiei. Ulterior ea a ajuns prin India, apoi in sudul Chinei. Treptat a ajuns si in bazinul mediteraneean. Cel mai probabil, ca si altele, lamaia s-a raspandit datorita schimburilor comerciale si a migratiilor de populatie.

lamai fresh proaspete

Contraindicatii pentru copii:
Lamaia nu prezinta contraindicatii in mod special, insa e mai bine sa nu dam prea multa lamaie copiilor foarte mici sau bebelusilor intrucat organismul lor nu poate suporta si transforma acidul citric la fel precum o face organismul unui adult.

Lamaia pentru sanatate:
Vitamina C si flavonoidele pe care le contine lamaia, contribuie la lupta impotriva imbatranirii celulare si stimuleaza vitalitatea. Amelioreaza circulatia sangvina si elasticitatea vaselor, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare si a colesterolului nedorit. Lamaia are proprietati antibacteriene si antivirale foarte utile in caz de raceli sau diaree. Lamaia ajuta si impotriva oboselii, ajuta digestia si productia de suc gastric. Lamaia are actiuni benefice impotriva reumatismelor si contribuie la prevenirea osteoporozei. Poate de asemenea sa calmeze si intepaturile de insecte.

Lamaia pentru frumusete:
Diluata in apa, are un efect tonifiant asupra pielii. Purifica tenul si ajuta la combaterea acneei. Lamaia hraneste scalpul si se cunoaste faptul ca doar cateva picaturi de ulei esential imbogatesc cremele, mastile si sampoanele preparate in casa, ajutand chiar la deschiderea culorii parului.

Lamaia in bucatarie:
Este apreciata in mod special in bucataria orientala, datorita capacitatilor de a se adapta atat gustului sarat cat si dulce, ea poate fi confiata in ulei, zahar, sare sau otet. Citronada este o bautura ideala care trece fara dificultati de la cald la rece si de la limonada la grog.

Lamaia in gospodarie si gradina:
Inlatura mirosurile neplacute si elimina anumite pete, reusind sa curete rugina de pe otel si arama, sau sa albeasca emailul. Un sfert de lamaie mucegaita alunga cohortele de furnici de exemplu. Pulverizata pe plante, lamaia indeparteaza furnicile si impedica invazia de paduchi (afide).

DE STIUT
Lamaia nu este chiar atat de acida cum credem. Aceasta nu provoaca arsuri gastrice si chiar acizii sai naturali sunt transformati de organism si contribuie la neutralizarea refluxului de acid clorhidric, responsabil pentru arsuri. Totusi, aceasta proprietate este valabila doar atunci cand fructul este proaspat; NU vorbim de sucurile pasteurizate.


Cum se foloseste:
De retinut ca toate partile lamaii sunt bune. Fie cruda, fiarta sau confiata, coaja, rondele, sferturi, sau suc, lamaia este buna si poate fi folosita in foarte multe feluri. Intotdeauna va recomandam sa folositi lamai proaspete.

Stiai ca doar cateva picaturi sunt de ajuns pentru a parfuma, dezinfecta sau pentru a scapa de raul de transport? Vorbim desigur de cateva picaturi de ulei esential extras din coaja. 

Unde se gaseste:
Inspre deosebire de alte produse, cred ca lamaia este un produs pe care il stie toata lumea unde il poate gasi, insa totusi, e bine sa mentionam. In general acestea sunt raspandite in mediul mediteraneean, insa in ultimii ani lamaile s-au raspandit si prin Africa de Sud sau chiar Argentina. Va recomandam lamaile din agriculturi biologice, pentru a evita pesticidele sau alti poluanti. Alegeti fructe grele, tari si suple, cu o coaja cat mai galbena. O coaja prea deschisa sau cu pete verzi indica o coacere incompleta sau o anume aciditate care nu este de dorit. Fructele cu coaja subtire sunt mai zemoase.
loading...
Nu inghesuiti fructele in cos si lasati spatiu intre ele ca sa nu mucegaiasca. Retineti ca o lamaie inceputa, taiata in doua sau cojita, isi pierde rapid calitatile. Daca doriti sa obtineti cat mai multa zeama dintr-o lamaie, cufundati-o in apa calda pentru cateva minute sau rulati-o, presand cu mana pe o suprafata dura, pentru a o inmuia si a sparge micile alveole care contin lichidul.

De retinut:
Pe langa Vitamina C, lamaia mai contine calciu, magneziu, fosfor, betacaroten, Vitamina B5, PP si fipre solubile precum pectina, in special in samburi si coaja. Daca zeama si pulpa sunt bogate in vitamine, minerale si oligoelemente, flavonoidele si fibrele solubile nu se gasesc decat in pielita alba care captuseste coaja in interior si in coaja galbena.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu