Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Accidentul Ischemic Tranzitor

accident ischemic tranzitor

Reprezinta tulburari neurologice precum paraliziile sau pierderea vorbirii, aparute brusc si care dispar in mai putin de 24 de ore (desi de obicei dispar in mai putin de jumatate de ora). 

Cauza o reprezinta ocluzia unui vas cerebral printr-un cheag de sange, care ulterior se dizolva spontan. Acest cheag poate fie sa se formeze pe loc atunci cand arterele sunt in stare precara datorita unui stil de viata nesanatos (diabet, fumat) sau hipertensiune, fie sa provina dintr-o artera mai indepartata, in special de la nivelul gatului (carotida) de unde se detaseaza urcand in creier, unde se blocheaza intr-o artera cu diametru mai mic. De asemenea, poate sa provina si din inima atunci cand valvele sunt deteriorate sau cand inima bate neregulat. Cauza poate fi o boala care face sangele prea usor coagulabil.


Accidentul tranzitor reprezinta o cincime din totalul accidentelor vasculare cerebrale. De cele mai multe ori se manifesta prin aparitia unei paralizii sau a unei tulburari de vorbire, cu instalare brutala, care dispare rapid (10-20 minute) cu recuperare completa.

Investigatii si tratament
Tomografia computerizata este indispensabila pentru excluderea unei hemoragii cerebrale. Un bilant necesitand cel mai adesea spitalizare e necesar si cuprinde un examen al arterelor gatului si inimii prin ecografie, o electrocardiograma si investigarea starii de coagulare a sangelui.

Exista riscul de a face in lunile sau anii urmatori un nou accident, in cursul caruia semnele nu vor mai regresa. Acest risc este estimat undeva la 25% in primii 5 ani dupa accidentul initial.

Ca tratament, se utilizeaza medicamente ce permit fluidificarea sangelui, dizolvarea cheagurilor restante si evitarea formarii de noi cheaguri. In esenta, e vorba de heparina, aspirina si clopidogrel (plavix).
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu