Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Accidentele Vasculare/Cerebrale

Accidentele Vasculare sunt tulburari neurologice (paralizii) provocate de infundarea unui vas cerebral sau de o hemoragie in interiorul creierului. In mare parte din cazuri e vorba despre accidente ischemice numite de asemenea infarcturi cerebrale. Ele se datoreaza ocluziei unei artere printr-un cheag ce se formeaza local pe peretii deteriorati ai vasului, sau care provine din inima.

IN 20% din cazuri e vorba despre accidente hemoragice. Ele se datoreaza hipertensiunii arteriale, unei tumori, traumatism, anomalii ale vaselor sau factori predispozanti particulari.

In tarile dezvoltate se inregistreaza in ultimii 30-40 de ani, o scadere de 50% datorita masurilor de prevenire a factorilor de risc. Varsta medie de aparitie este de 70 ani cu o usoara predominanta in cadrul barbatilor.

accidente vasculare cerebrale

Simptome
Debutul poate fi brutal sau progresiv, cu tulburari neurologice nete, de tipul hemiplegiei afaziei sau pierderii vederii in jumatatea unui camp vizual etc.
In accidentele hemoragice, semnele apar cel mai adesea progresiv, uneori precedate de dureri de cap si/sau varsaturi. Tulburarile sunt adesea severe, cu instalarea comei si agravare progresiva.

Investigatii
Tomografia computerizata si examenul IRM permit diagonisticul. Recupererea completa este posibila, insa in 80% din cazuri persista sechelele. Este totusi o afectiune serioasa care se poate agrava progresiv, determinand conulsii, coma sau chiar moarte cerebrala.

Tratament
Obiectivul reprezinta dizolvarea cheagului si evitarea extinderii sale pentru ca simptomele sa nu se agraveze. Medicamentele utilizate sunt aspirina si (uneori) anticoagulantele precum antihipertensivele. In cazul accidentele hemoragice, se va cauta si se va trata o eventuala malformatie a vaselor cerebrale. Alimentatie pacientului trebuie si ea reglata de catre specialisti (bautura in cantitate suficienta, perfuzii in cazul unor dificultati in a inghiti). DUpa faza acuta, recuperarea se face cu ajutorul logopezilor si a kinetoterapeutilor.

Preventie
Preventia este cea a factorilor de risc: hipertensiunea arteriala, fumatul, hipercolesterolemia, diabetul. Daca accidentul initial a fost provocat de o embolie, va fi necesar in continuare un tratament pentru fluidificarea sangelui, cu aspirina sau medicamente anticoagulante.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu