Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Bicarbonat de Sodiu - Beneficii in Bucatarie

beneficii bucatarie bicarbonat de sodiu

Beneficiile in bucatarie ale bicarbonatului de sodiu sunt uimitoare. Bicarbonatul de sodiu este util pentru a curata fructe si legume, pentru a elimina mirosurile din mancare, pentru a fragezi carnea si e util chiar si ca inlocuitor al drojdiei. 

Caracteristicile pudrei de bicarbonat:
- Culoare alba
- Solubila in apa
- Inodora
- Neinflamabila
- Netoxica (pentru sanatate si mediu) insa iritanta pentru ochi sau piele
- Usor abraziva
- Biodegradabila

Bicarbonatul poate fi gasit usor in farmacii sau magazine, adesea la raionul cu sare. Poate fi gasit la cutii de jumatate de kilogram sau un kilogram. Pentru o conservare eficienta a acestuia, e bine sa inchidem cutia sau punga dupa fiecare utilizare. Trebuie tinut la adapost de umezeala, aer sau lumina. Eficienta acestuia poate fi testata foarte simplu: Daca la contactul cu apa, praful este efervescent, inseamna ca inca e eficace!

Inlocuitor pentru drojdie
Este bine cunoscut faptul ca bicarbonatul poate sa inlocuiasca drojdia in tot felul de preparate. Acesta ajuta la dospirea aluatului si produce o textura mai usoara, mai aerata, ca sa nu vorbim de faptul ca previne aparitia excesului de aciditate din stomac si ajuta la o digestie mai usoara. In general, bucatarii priceputi adauga aproximativ o lingurita de bicarbonat la 500g de faina.

Albusuri cu spuma
Foloseste bicarbonat de sodiu atunci cand vrei sa bati albusuri de oua. Spuma va fi mai usoara si mai ferma daca adaugi un varf de cutit de bicarbonat pentru fiecare ou in parte, inainte sa le bati.

Legume cu un colorit mai puternic
O gospodina adevarata stie ca multe culori ale legumelor, se altereaza in urma fierberii. O solutie ar fi sa adaugam o lingurita de bicarbonat, in apa la fiert. Asta va ajuta legumele sa isi pastreze culoarea aproape naturala. Totusi, nu uita ca fierberea la abur este una mult mai blanda si mai scurta decat fierberea in apa, care dizolva o parte din nutrienti.

extractdeplante.ro

Atenueaza mirosurile
Varza, mararul sau ceapa sunt legume cu un miros puternic, care se poate extinde dincolo de bucatarie si in consecinta sa ii deranjeze pe ceilalti. Pentru a preveni ca mirosul sa se raspandeasca, adauga o lingurita de bicarbonat in apa in care fierb legumele. Bicarbonatul nu numai ca va preveni mirosul dar iti va mentine si legumele mai ferme si moi totodata, fiind mai usor de digerat.

Legume deshidratate
Atunci cand iti lasi seara la inmuiat legumele uscate ce urmeaza sa fie pregatite a doua zi, adauga si o lingura de bicarbonat la circa un litru de apa. Aceasta baie va fragezi legumele, care se vor coace mai repede. Inainte sa pui legumele la copt, trecele pe sub un jet de apa. De asemenea, in timpul coacerii mai poti adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat, pentru a usura digestia.

Scapa de chimicale
oralix.roStim cu totii cat de pline de chimicale sunt fructele si legumele din hipermarketuri. Atat la interior cat si la exterior. Putem rezolva deocamdata problema "exterioara". Ca sa nu ajungem la spital, e bine sa spalam legumele bine cu apa, ca sa indepartam ingrasamintele sau chimicalele de la exterior. O solutie si mai buna decat apa, o reprezinta un litru de apa cu o lingurita de bicarbonat in ea. Grija mare sa nu tii prea mult legumele in acea apa caci se vor pierde multi nutrienti. O alta metoda ar fi sa iti umezesti mainile si sa le pudrezi cu praf de bicarbonat, apoi sa freci direct legumele si fructele pe care urmeaza sa le consumi. Daca stii ca ai mainile fragile, nu pune prea mult bicarbonat si clateste bine pe urma.

Aciditatea rosiilor
Daca ai un stomac mai sensibil, stii bine ca rosiile pot provoca aciditate. Ca sa previi asta, presara putin bicarbonat in timpul fierberii sau chiar dupa. Pe langa prevenirea aparitiei aciditatii la stomac, vei ajuta si la digestie.

Carne mai frageda
Daca iti place sa mananci carnea putin mai frageda, pune o jumatate de lingurita de bicarbonat, in apa in care urmeaza sa fierbi carnea. Poti de asemenea sa freci direct carnea cu acest praf si sa il lasi sa actioneze circa doua ore, inainte de a te apuca de preparare.

Bauturi racoritoare sanatoase
Daca vrei sa bei un suc natural acasa si vrei sa fii sigur ca nu o sa te deranjeze la stomac, amesteca o jumatate de lingurita de bicarbonat intr-un pahar mare de suc de mere, lamai, portocale sau ce fructe vrei tu. Tine minte sa dozezi bine bicarbonatul pentru ca gustul sarat al acestuia sa nu altereze aroma.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu