Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Agar-agar - Beneficii si Utilizari!

Agar-agar este inodor, incolor si nu are gust. Bogat din punct de vedere nutritiv, acest extract din alga rosie, este un gelifiant excelent, benefic in foarte multe domenii.


agar agar beneficii proprietati utilizari

Provenienta
Stim ca vine din Japonia si ca este rezultatul unui proces de extragere a substantelor gelifiante din anumite specii de alge. In Japonia, tara sa de origine, agar-agarul se mai numeste si kanten, care inseamna vreme rece.

Cel care a descoperit oarecum agar-agarul, am putea spune ca este Tarozaemon Minoya, proprietarul unui local din Kyoto pe la mijlocul anilor 1600, cand, vazand ca resturile unei supe de alge pe care le-a aruncat in zapada se transformasera in niste filmante albe, lungi si uscate, s-a gandit sa le fiarba si sa descopere ulterior o gelatina compacta.

Beneficii
Agar-agarul este cel mai puternic gelifiant cunoscut pana in momentul de fata, avand o putere de coagulare de opt ori mai mare decat a gelatinei de origine animala. Industria agroalimentara se bazeaza pe agar-agar, care se bucura de un real succes, putand sa inlocuiasca usor gelatina in mai toate retetele traditionale. Adesea, este folosit ca stabilizator si gelifiant in foitaje, inghetate si iaurturi. Poate fi cunoscut si sub numele de E406. Neavand gust, acesta nu interfereaza cu aromele celorlalte ingrediente, astfel ca poate fi preparat foarte usor in orice combinatii.
Agar-agarul este folosit in prepararea multor mancaruri cu forme si texturi ciudate precum perlele sau spaghetele de gel. Foarte util de asemenea si in realizarea unor spume usoare.

Bun si pentru sanatate
Daca vrei sa slabesti, agar-agarul este cel mai bun prieten al tau. Contine multe elemente nutritive, iar fibrele din care e constituit, se umfla in stomac in proportie de 80%, la contactul cu un lichid, provocand automat o senzatie de satietate. Chiar si asa, nu trebuie abuzat de agar-agar intrucat fibrele nu ne scutesc de consumul altor alimente bogate in fibre insolubile precum cerealele sau legumele, iar proprietatile lui laxative pot deveni de-a dreptul... jenante, in cazul in care se exagereaza cu consumul. Recomandam sa nu depasiti o cantitate de 3g de agar-agar pe zi.

agar agar reteta jeleuIn bucatarie
Este foarte bun pentru preparate culinare, putand sa inlocuiasca usor faina, ouale sau gelifientele de origine animala. Confera o consistenta sosurilor, flanurilor, tetrinelor de legume sau inghetatei, diminuand aporturile calorice. Tot ce trebuie sa facem este sa il amestecam cu un lichid mai rece, sa-l fierbem doua minute apoi sa-l lasam la racit. Gelificarea incepe in general sub 40 de grade celsius. De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca agar-agarul nu face cocoloase, ceea ce este un alt lucru benefic.

In cosmetica
Cand nu e bun in bucatarie sau pentru sanatate, acesta poate fi regasit in cosmetica. Unele demachiante cu proprietati naturale contin agar-agar. Acesta mai este benefic si pentru hidratarea si revitalizarea pielii. Mai poate fi regasit in unele creme de slabit si/sau uleiuri de masaj, pentru ca aparent favorizeaza eliberarea acizilor grasi si stimuleaza tonificarea tesuturilor.

Unde gasim agar-agar?
Acesta poate fi gasit momentan doar in magazinele cu produse asiatice, naturiste sau pe internet. Se poate gasi si la farmacie insa este mai scump putin. Forma sa de baza o reprezinta manunchiuri de filamente lungi si albe. Are o culoare bej deschis in stare naturala iar albirea lui este adesea chimica. Agar-agarul trebuie pastrat la loc uscat si ferit de lumina, respectand acea data de expirare trecuta pe ambajal.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu