Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Atentie! Spitalul te poate imbolnavi mai rau!

Mergi la doctor cu speranta ca iti vei trata si vindeca diferite afectiuni, insa de cele mai multe ori iesi din spital mai bolnav decat atunci cand te-ai internat. Nu este doar un mit din pacate, ci o frantura rupta din realitatea zilelor noastre. Este cunoscut faptul ca mediul spitalicesc favorizeaza dezvoltarea a peste 650 de tipuri de infectii! Acolo unde ar trebui sa gasesti ajutor... dai de probleme.

Poate ca suna ciudat, insa nu mai este deloc un secret faptul ca bacteriilor le plac spatiile dezinfectate si curate. Unele dintre ele traiesc si se dezvolta mult mai bine intr-un spatiu steril. Aceasta e punctul de unde degenereaza lucrurile. Aceste bacterii in combinatie cu altele aduse din afara spitalului de catre pacienti sau de catre vizitatori care nu sunt prieteni cu igiena, plus inca 4-5 microbi sau germeni si bomba nociva s-a dezamorsat. Din cauza mediului, poti sa ramai internat pe patul de spital mai mult decat este cazul. Potrivit specalistilor, mediul septic care se regaseste in spitale este locul care caleste microbii, deci degeaba luptam impotriva lor. Microbii sufera diferite mutatii genetice datorita carora reusesc sa se adapteze in fata inamicilor iar din pricina acestui lucru, rezistenta lor creste. Un om care este deja bolnav reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea microbilor. Antibioticele chiar daca sunt fabricate sa fie tot mai puternice, nu mai reusesc efectiv sa faca fata, si ca o ironie a sortii ajungem sa ne degradam mai rau acolo unde ar trebui sa gasim vindecare.

spitalul te imbolnaveste rau

Nu sunt de neglijat nici obiectele din spital care sunt si ele la randul lor purtatoare de microbi. De exemplu, cunoscutele perdele de confidentialitate. Ele iti apara intimitatea dar nu te apara de posibilele bacterii cu care sunt impregnate. Ia in vedere de cate maini sunt atinse in fiecare zi la fiecare cateva secunde, de la medici, asisente, pacienti, etc. O persoana cu imunitatea scazuta este tinta imediata a agresivitatii microbilor. Infectiile cauzate de acestia fac victime intr-un numar de aproximativ 5 milioane de pacienti raportat in intreaga Europa.


Nu este bine nici sa facem totul de capul nostru
Exista riscuri care cad asupra persoanelor care decid sa devina propriii lor medici si sa ia medicamente de capul lor fara prescriptie medicala. Consumul excesiv de antibiotice duce la un fenomen ingrijjorator, acela al rezistentei in fata medicamentelor a bacteriilor. Acest lucru duce la imposibilitatea vindecarii si implicit la deces.

Citeste si: Tu de ce consumi medicamente? De nevoie sau din obisnuinta?

Gabriel Adrian Popescu, Doctor la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals ne explica acest fenomen. El sustine ca din pricina utilizarii in exces a antibioticelor s-au raspandit in ritm accelerat aceste bacterii rezistente. Daca antibioticele sunt utilizate corect, dupa prescriptia care ne este data, sansele de vindecare cresc si chiar sunt prevenite infectiile bacteriene. Acest tip de abuz a devenit intr-un timp foarte scurt o problema de sanatate publica la nivel global si este o amenintare severa asupra sanatatii noastre. Greseala incepe atunci cand incepi sa iti autoadministrezi antibiotice ramase de la un tratament anterior. Incepi sa soliciti medicului sau farmacistului eliberarea de antibiotice care vor pune in pericol si tratamentele viitoare.
Astfel, doctorul Popescu sugereaza sa ne raspundem singuri la o intrebare: Sigur am nevoie de antibiotice? Pana la urma, multe au efect placebo, iar problema trece pentru ca ea se afla numai in creierul nostru.

Care sunt inamicii impotriva carora ar trebui sa ridicam un zid de aparare? 
Ei poarta numele de Klebsiella, Serratia si Enterobacte. Acestea formeaza colonii largi si isi dezvolta tulpini. Cel mai bine se simt in tractul gastrointestinal uman insa dezvolta actiuni agresive la persoanele care sunt deja bolanve. In topul afectiunilor cele mai transmise in spatiul spitalicesc se afla infectiile respiratorii: faringita, bronsita, sinuzita sau pneumonia. Nici nu ai idee cu cata usurinta se raspandesc aceste boli! Si macar de ar fi singurele, insa pe lista mai putem adauga si infectiile urinare, otita si conjunctivita. Pe langa acestea, un organism bolnav devine mediu propice si pentru streptococi. Un exemplu cunoscut este cel al lui Or, un streptococ betahemolitic care provoaca amigdalita. Acesta se poate amplifica, in special daca gaseste un sistem imunitar slabit, ducand intr-un timp foarte scurt la scarlatina si reumatism acut. Teoretic, persoanele care poarta baaterii, microbi si virusuri, trebuie izolate in totalitate pentru a nu exista riscuri. Acest lucru insa este de departe realizabil daca luam in vedere starea precara a spitalelor si aglomeratia care se produce – faptul ca pacientii ajung sa stea chiar si cate doi la numar intr-un pat.


Persoanele care sufera de afectiuni oncologice au deja un sistem imunitar foarte slabit care automat se transforma intr-un mediu prielnic dezvoltarii infectiilor. Aceste persoane se incadreaza in categoria celor care sufera de cancer si  sunt cele mai expuse la riscul de a contacta boli microbiene si infectii. Organismul lor devine slabit datorita chimioterapiei. Prin acest procedeu se incearca sa se distruga celulele canceroase dar in acest parcurs sunt distruse si unele sanatoase iar sistemul imunitar isi pierde forta de aparare.

Pericolele de infectie si imbolnavire ne pandesc la tot pasul in spitale. Gandeste-te doar la faptul ca pe acolo se perinda zilnic o multime de oameni, majoritatea deja bolnavi. Nu te juca cu cel mai de pret lucru: sanatatea ta!
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu