Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Fiul Hamasului - Mosab Hassan Yousef - RECENZIE

mosab hassan yousef

Fiul Hamasului este o carte despre Mosab Hassan Yousef, fiul cel mare al liderului organizatiei Hamas.

Desi a crescut intr-o familie islamica, Mosab a ajuns sa lucreze ca spion dublu, pentru israelieni, convertindu-se ulterior la crestinism. In prezent, acesta traieste in Statele Unite.

Voi incerca sa fiu cat mai scurt, cat pentru a va stimula sa cititi cartea, fara sa ofer prea multe detalii sau spoilere.

Mosab a crescut in Palestina, inca de mic se ruga zeului Allah al islamicilor si urma exemplul tatalui sau. Ii placea foarte mult scoala si la fel precum ceilalti copii si adulti din jurul sau, arunca mereu cu pietre in fortele de ordine israeliene. Exista o ura impotriva israelienilor datorita ocupatiei pe care Israel o exercita asupra Palestinei. Adevarul este ca situatia politica si geografica e mult mai complicata acolo decat pare. Autorul nu isi concentreaza foarte mult atentia asupra faptelor istorice cat se concentreaza asupra conflictelor de idei.


Odata cu accentuarea conflictelor, tatal lui Mosab, care era vazut ca un lider spiritual, ia parte la infaptuirea organizatiei Hamas, care lupta impotriva israelienilor. Inaintand in varsta si vazand actele de violenta la care cei din Hamas iau parte, Mosab face greseala de a se implica mai mult decat e nevoie in aceste conflicte, astfel ca este retinut de Shin Bet. Acesti Shin Bet sa spunem ca sunt un fel de SRI, CIA etc., un fel de serviciu secret. Dupa ce il tortureaza o buna perioada de timp, acestia ii propun lui Mosab sa devina spion pentru ei. Desi initial e tentat sa refuze, Mosab se gandeste ca aceasta ar fi o cale de scapare pentru el si totodata o modalitate prin care sa se razbune.

Lucrurile aveau sa stea diferit, intrucat Shin Bet se purta frumos cu acesta si ii arata in nenumarate randuri atrocitatile pe care organizatia tatalui sau le facea. Astfel, Mosab ajunge sa fie devotat cauzei si sa devina complice in lupta impotriva propriului sau popor. In tot acest timp, el trebuia sa fie si in inima Hamasului, protejandu-si tatal de jocuri politice si de atacuri ale fortelor israeliene. Exista momente cand amandoi acceptau sa mearga la inchisoare doar pentru a fi mai in siguranta decat in libertate.

Punctul culminant al cartii este atins atunci cand Mosab incepe sa studieze despre Dumnezeu si sa realizeze ca fiul acestuia, Iisus Hristos le vorbeste oamenilor despre iubirea de vrajmasi, fara sa foloseasca ura sau sa sugereze crime si razbunari, precum invatase in Islam. Astfel, dupa un proces indelungat in care si-a pus multe intrebari si a studiat, a constatat ca singurul Dumnezeu este unul, si ca Allah este doar o minciuna pentru manipularea musulmanilor din intreaga lume, proces la care Mahomed a luat parte.

Dupa zece ani in care Mosab a servit ca spion dublu, a constatat ca razboiul nu se va sfarsi niciodata, pentru ca ambele parti au impresia ca au dreptate si ca nu se va ajunge la nicio concluzie atat timp cat exista forte din exterior care doresc ca acest razboi sa continue, pentru ca este profitabil din punct de vedere financiar, pentru unii.

Povestea lui Mosab Hassan Yousef este una reala. Acesta traieste in prezent in Statele Unite, cu frica de a nu fi deportat inapoi in Palestina, pentru ca asta ar insemna condamnarea la moarte pentru el, in conditiile in care a oferit atat de multe detalii din interior, si in care a insultat credinta musulmanilor, chiar daca el insusi a fost musulman.

Cartea Fiul Hamasului poate fi cumparata la un pret accesibil de pe Elefant sau Libris. In biblioteci nu am prea gasit-o. Inainte sa cumparati, cautati prin biblioteci totusi, ca sa nu dati banii.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu