Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Abcesul Cutanat - Antrax, Foliculita, Furuncul

Abcesul Cutanat reprezinta o acumulare bine delimitata de puroi, care duce la o umflatura. Aceasta acumulare are loc la nivelul pielii, fiind in general dureroasa si inconjurata de o zona rosie.

Acest tip de abcese apar in urma unor iritatii sau mici rani la nivelul pielii.

Tratament abces cutanat
Tratamentul nu este foarte complicat, insa poate fi realizat numai de un specialist. Consta intr-o incizie ce are ca scop deschiderea abcesului si scoaterea puroiului.

Cand spunem abces cutanat, vorbim despre antrax, foliculita sau furuncul.

abces cutanat carbunele antrax foliculita furuncul

Despre Antrax (Carbunele)
abces cutanat tratament antraxInfectia este produsa de catre bacteria numita Bacillus Anthracis. Aceasta bacterie este frecventa la ierbivore si se transmite la oameni prin intermediul pielii (consum de carne contaminata sau inhalare). Aceasta produce hemoragii si infectii generalizate. Bacteria este foarte rezistenta (persista zeci de ani). Perioada de incubatie este intre 2 si 8 zile. Boala apare destul de rar in mediile sanitare riguroase si este mai frecventa in tarile si mediile sarace.

Antraxul se manifesta sub 3 forme diferite: cutanata, pulmonara si digestiva.
Forma cutanata: aparitia unei pustule pe o zona de piele descoperita. Ulterior se transforma intr-o bula si dupa, intr-o plaga nedureroasa, neagra si uscata.
Forma pulmonara: apare ca o gripa, ce ulterior se agraveaza. Este adesea insotita de o dificultate tot mai mare in a respira, o scadere a tensiunii si poate aparea chiar coma daca nu este tratata.
Forma digestiva: aparitia hemoragiilor.


Tratament Antrax
Este nevoie de un tratament antibiotic inca din momentul contaminarii si inainte de aparitia primelor semne de infectie, in perioada de incubatie. Desigur, sunt foarte mici sansele sa depistam aceasta boala pana sa se declanseze. In cazul in care suferim de forma pulmonara, pronosticul poate fi foarte sumbru.
Ce medicamente folosim: antibiotice active din clasa quinolonelor cum ar fi ciprofloxacina, a ciclinelor cum ar fi doxiciclina sau a penicilinelor, cum ar fi amoxicilina.

Cum prevenim
Preventia consta mai mult in vaccinarea animalelor din gospodarie si o igiena sanitara foarte stricta, in special atunci cand apare un animal nou, care trebuie tot timpul vaccinat si verificat. Tratamentul cu ciprofloxacina trebuie inceput imediat, daca sunt suspiciuni de contaminare.

Despre Foliculita
despre boala foliculita inflamatie pieleDeterminata adesea de catre stafilococul auriu, foliculita reprezinta o inflamatie a foliculilor pilosi. Principalele foliculite sunt:
- sicozisul barbii
- furuncului antracoid
- furunculul
- orgeletul
- pustulele recidivante ale pielii paroase.

Despre Furuncul
Funruculul reprezinta o infectie acuta a unui folicul pilos, determinata de infectia cu stafilococul auriu, asa cum este si in cazul foliculitei. Aceasta este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii.

Factori care influenteaza aparitia furunculului:
- umezeala
- traumatismele locale (barbierit, haine stramte)
- lipsa igienei
- creme de piele
- diabetul
- obezitatea

Cand apare, furunculul se prezinta ca un nodul rosu, adesea dureros, Deasupra, prezinta o pustula si este centrat de un fir de par. Adesea, se inmoaie la cateva zile de la aparitie, urmand sa se rupa. In urma lui lasa un lichid galbui.

Zone de aparitie ale furunculului: Fesele, gatul si pieptul. In aceste zone apare cel mai des, insa nu este o regula. Poate aparea oriunde.

furuncul pe piele aparitieTratament furuncul
Vindecarea se face in 15 zile si lasa in urma cicatrici. Tratamentul cuprinde masuri de igiena ridicate si aplicare de antiseptice pentru ca leziunea sa se evacueze imediat si spontan. Uneori poate fi necesara o mica incizie.

Pentru a preveni aparitia furunculului recomandam masuri de igiena ridicate. In cazul in care acesta apare la nivelul fetei, consultati un doctor si nu stoarceti pentru ca se poate extinde si infecta si pielea din jur.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu