Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

8 curiozitati surprinzatoare despre BRANZA

8 curiozitati interesante despre branza

Branzeturile sunt o parte esentiala a dietei persoanelor din intreaga lume. Versatile si gustoase, ele pot juca rolul unui excelent aperitiv si totodata, pot tine locul unei gustari pe care o poti servi dupa masa. 

Obtinuta prin inchegarea laptelui de vaca, oaie, capra, iac sau bivol, branza aduce un aport semnificativ de calciu si grasimi necesare bunei functionari a organismului. Cu toate ca, de cele mai multe ori, ea se realizeaza cu ajutorul unui cheag regasit in stomacul viteilor, exista si anumite tipuri de branza obtinute prin aportul otetului, lamaii sau cynarei, o planta erbacee de provenienta meditaraneana.

Nu trebuie sa fii un geniu ca sa iti dai seama ca intreaga lume este innebunita dupa branza. Suntem absolut indragostiti de ea! Sunt atat de multe arome, sortimente si moduri de a o manca, savurand din plin textura cremoasa a delicioasei branze, incat parca nici nu te poti hotari. Practic visam cu ochii deschisi la brie coapta in foietaj pufos, la nachos cu sos finut de branza de capra si de ce nu, la clasicul sandwich prajit cu branza? Daca nu iti saliveaza deja gura, banuiesc ca daca auzi de o portie generoasa de cheesecake... inghiti in sec. Exista ceva ce nu poti gati cu branza?

Oricat ar fi de indragit acest aliment, haideti sa vedem de fapt cat de multe stim despre branza. Cand a fost facuta prima branza? Poate branza sa iti influenteze visele? Care e treaba cu branza puturoasa de Limburger?

Am vrut sa raspundem la toate aceste intrebari, si inca cateva pe langa, asa ca am pornit intr-o aventura branzoasa. Citeste mai jos sa vezi ce am descoperit!

Deci, crezi ca stii totul despre branza? Nu ne intelege gresit, si noi am crezut asa la inceput, dar dupa aceea am aflat toate aceste lucruri interesante. De la un impatimit al branzei la altul, bucura-te de ele!
  • De ce are cascavalul elvetian gauri?
Adica, vrei sa spun ca sunt acolo cu un motiv bine intemeiat? Aparent, da. Gaurile sunt produse de acumularile de gaze din interiorul roatei de branza, in timpul perioadei de maturare. Producatorii de branza pot chiar sa modifice marimea gaurilor jucandu-se cu aciditatea si temperatura bacteriilor pe care le folosesc cand fac branza.
  • De cat timp se bucura omenirea de branza?
Se spune ca primii oameni care au facut branza sunt nimeni altii decat cei din Egiptul antic. S-au descoperit resturi de branza in morminte egiptene vechi de 4000 de ani.
  • Care este cea mai populara branza din lume?
Daca te-ai gandit la Cheddar, ai avut dreptate. De provenienta englezeasca, acest soi se prepara cu ajutorul laptelui de vaca si are o textura uscata. Aroma ei aminteste de gustul nucilor, iar culorile variaza de la sidefiu si pana la un galben intens, in functie de sezon si de hrana asimilata de animale.
  • Care tara mananca cea mai multa branza, din intreaga lume?
Te-ai gandi ca raspunsul este evident Franta, nu e asa? O sa ramai surprins sa afli ca cei mai mari mancatori de branza sunt grecii. Cred si eu, la cat de versatila e branza feta.


  • De unde isi ia branza gustul?
Gustul branzei este influentat de felul de laptele folosit (lapte de capra, lapte de vaca, lapte de oaie), de tipul bacteriilor, dar si de procesul de maturare si cat timp este tinuta branza la invechit. Pentru un plus de savoare, branzeturilor li se adauga plante sau mirodenii, iar diferitele soiuri existente pe piata sunt rezultatul combinarii unor organisme unicelulare de natura vegetala sau mucegaiuri, precum si ale unor modalitati de procesare distincte.
  • Branza de Limburger, sau Branza puturoasa
Stiai ca Chalet Cheese Co-op din Monroe, Wisconsin, este singura fabrica de branza care inca mai produce acest tip de branza? In plus, stiai ca bacteria brevibacterium linens este de vina pentru mirosul ciudat al aceste branze? Aceasta bacterie este partial responsabila si de mirosul oamenilor.
  • Poate branza produce vise placute?
Se pare ca, potrivit unui studiu britanic din 2005, branza influenteaza somnul intr-un mod pozitiv. Branza contine triptofan, un aminoacid ce reduce stresul si induce somnul. In plus, branza consumata inainte de culcare influenteaza pana si visele, facandu-le mai reale si mai colorate.
  • Exista branza sanatoasa?
Desi am fi foarte incantati sa iti putem spune ca exista o branza miraculoasa, gustoasa si cremoasa, din care poti manca absolut oricat, fara sa iti faci griji pentru silueta, am cam exagera. Totusi, exista cateva branzeturi care nu sunt chiar asa de pline de calorii si grasimi. Printre ele se numara si ricotta, gouda, feta si cheddarul iute.

Daca ti-a placut, distribuie acest articol si arata-l si prietenilor tai!

Iata si: Tot ce trebuie sa stii despre vinuri
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comentarii :

  1. Cea mai surprinzătoare informație despre brânzeturi este aceea că ele sunt VOLUBILE, ceea ce în toate dicționarele înseamnă că ele (brânzeturile) sunt vorbitoare, ba chiar abundent grăitoare!??
    Ne punem întrebarea, brânzeturile vorbesc direct, sau doar prin râgâieli și flatulență?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hahah, da, aveti dreptate. Multumesc pentru atentionarea originala. Am sa corectez!

    RăspundețiȘtergere