Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Tot ce trebuie sa stii despre VINURI

Esti sigur ca stii absolut totul despre vin? Iata cateva lucruri pe care cu siguranta nu le stiai!

Afla raspunsurile medicului specialist cu privire la consumul de vin. Timp de mii de ani, vinul a fost unul dintre cele mai consumate alimente, facand parte din cultura noastra si insotindu-ne de-alungul istoriei.

tipuri de vin

Licoare bahica, asa cum a fost denumita, vinul este un reprezentant al regiunii viticole de unde provine prin soiul de strugure din care s-a produs, dar si al procesului de fabricatie. Fie ca vorbim de vin alb, vin rosu, vin roze, vin sec sau vin dulce, vinul intra cu siguranta in alcatuirea unei game de bauturi care abia asteapta sa fie degustata.

In zilele noastre, aceasta licoare se bea in mare parte pentru proprietatile ei euforizante, dar cu timpul, s-au descoperit/dovedit si proprietatile sanogene ale vinului, in special in ceea ce priveste prevenirea boliilor cardiovasculare. Medicul ne recomanda consumul zilnic sau cu o oarecare frecventa a unui pahar de vin in special de vin rosu, insa nu trebuie sa uitam ca excesivitatea atrage dupa sine consecinte grave. Vinul are o cantitate insemnata de alcool in compozitie, substanta distructiva care pune in pericol celulele hepatice. La fel ca in multe altele, totul se rezuma la moderatie pentru a ne mentine intr-o zona sigura.

Cu toate ca nu este o sursa de grasimi, glucide si proteine, vinul, ca orice alt aliment, are calorii. Acestea rezulta din metabolizarea alcoolului, ceea ce inseamna ca un gram de alcool produce 7 kcal. Pentru femei, cantitatea indicata este de 150ml pe zi iar la barbati de maxim 300ml, vinul fiind baut in timpul mesei. Fiecare vin este conturat de o personalitate proprie. Privind din punct de vedere nutritional, se aseamana, insa cele seci contin mai putini carbohidrati decat cele dulci iar vinurile rosii reprezinta o alegere mai buna datorita cantitatii lor de antioxidanti.


Pentru persoanele care sunt sanatoase, un pahar de vin servit in timpul mesei poate avea beneficii importante, precum ar fi reducerea aparitiilor de boli cardiovasculare. Aceast lucru este posibil datorita continutului semnificativ de antioxidanti cum ar fi resveratrolul. Pe langa aceasta, stimuleaza pofta de mancare si ajuta la functionarea tubului digestiv. Beneficiile pot fi anulate in cazul unui exces de alcool si daca nu se respecta cantitatea admisa pe zi de catre medic. Un studiu efectuat in Italia pe parcursul a 30 de ani de cercetari a aratat ca vinul consumat in mod regulat creste speranta de viata.

Studiul s-a concluzionat surprinzator: consumatorii de vin au trait cu pana la 6 ani mai mult fata de cei care nu s-au atins de aceasta bautura.


De unde cumparam vinul?
Cel mai la indemana ne sunt vinurile pe care le gasim in supermarketuri, insa acestea contin multe chimicale, asa ca mai bine optam pentru cele produse la tara. Specialistii sustin ca vinurile din comert ar fi produse in conditii speciale, bine puse la punct, si ca au la baza o compozitie exacta si corecta, iar riscul de a fi contaminate este unul redus. Chiar si asa, cam cata incredere mai putem sa avem in ceea ce cumparam din magazine?! Cel mai sigur este sa achizitionam vinul de la o persoana acreditata, sau de la o cunostinta de incredere, pentru ca vinul sa nu fie contrafacut.

Rolul sulfitilor in vin
Sulfitii sunt defapt conservanti si compusi chimici pe baza de sulf iar cel mai des intalnit in fabricarea vinurilor, poarta numele de dioxid de sulf (SO2). Acesta are rolul de a impiedica vinul sa se transforme in otet, are proprietati antioxidante, ajuta la stabilizare dar si protejeaza licoarea de variatiile de temperatura. In vinurile ce contin o cantitate mare de zahar se adauga sulfiti avand ca rol prevenirea fermentarii in conditiile de temperatura ridicata. Adaugarea de sulfiti este specificata pe eticheta vinului conform conditiilor impuse de legile europene. In cazul vinului rosu, limitele maxime admise sunt de 150mg pe litru iar daca este vorba de vinul alb, 200-210mg pe litru. Cea mai mare cantitate de astfel de sulfiti se regaseste in vinurile albe dulci iar cea mai mica cantitate o gasim in vinul rosu sec.

Efectele negative ale sufitilor se fac simtite la persoanele care sunt alergice sau sensibile la aceste substante si care atunci cand intra in contact cu ele pot dezvolta reactii alergice. Tocmai acesta si motivul pentru care prezenta sulfitilor este mentionata pe eticheta. Cel care ne informeaza de aceste lucruri este Doctorul Serban Damian care mai spune ca pentru persoanele monoalergice, sulfitii in schimb nu sunt o problema deoarece ii gasim in cantitati reduse.

Vinul stimuleaza organismul, reduce stresul si anxietatea, fluidizeaza sangele, are efect antioxidant, incetineste procesul de imbatranire si are actiune antibacteriana. 

Vinul este cunoscut in special pentru proprietatile benefice care le are asupra inimii iar vinul rosu in special, conform studiilor recente efectuate de cercetatorii americani de la Universitatea Purdue, aflat in statul Indiana, contine un compus chimic numit piceatanol. Acesta se presupune ca impiedica alimentele cu un continut caloric ridicat sa se transforme in tesut adipos, adica diminueaza inmultirea de celule grase. Se ia astfel in considerare si varianta unei diete de slabire care sa includa consumul unui pahar sau doua de vin rosu.

vin rosu pentru slabitUn alt studiu avand ca subiecti 20.000 de femei, a demonstrat ca femeile care servesc cate un pahar de vin pe zi, tind sa devina mai slabe. Organismul proceseaza diferit caloriiile din alcool fata de cele din mancare, astfel ca aceste calorii se transforma in energie si nu in grasime. Este evident faptul ca greutatea acestor femei a fluctuat de-a lungul timpului in mod inevitabil, iar asta nu inseamna ca vinul le transforma pe femei in mod miraculos, facand kilogramele sa dispara de pe o zi pe alta. Desi s-au folosit si alte tipuri de alcool in acest studiu precum bere sau bauturi spirtoase, acestea nu au fost benefice precum vinul rosu care s-a dovedit a fi bland cu silueta feminina.

ATENTIE! Consumul neglijent de orice tip de alcool atrage consecinte grave pe termen lung, de aceea in aceasta aventura a degustarii trebuie sa ne ghidam de moderatie.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu