Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Retete de Pizza - TOP 10 cele mai delicioase si sanatoase

Cine in lumea aceasta nu iubeste pizza?! Crusta aceea crocanta, branza care se topeste, topping-uri de tot felul si arome care te fac sa ceri mai mult si sa iti lingi pana si degetele! Pizza se strecoara cu atata usurinta in meniul nostru si cu toate ca este atat de delicioasa nu este chiar cea mai potrivita optiune pentru sanatatea noastra.

Este si un motiv bun pentru care aceasta nu apare in planurile unei alimentatii sanatoase: combinatiile de mai multe tipuri de branzeturi, sosurile cu care sunt servite, cantitatea de topping de deasupra nu fac front comun cu talia de viespe.

Dar nu e motiv de panica deoarece articolul acesta este plin de ponturi pentru o pizza pe cat de delicioasa pe atat de sanatoasa.
.
Pizza Florentina cu blat de lipie si pui

Ingrediente pizza florentina:
- 2-3 lipii cumparate de la magazin sau facute in casa
- 2 linguri de unt topit
- 4 lingurite de condiment special din Italia (nu este vorba despre dressing, acesta se gaseste la supermarket-uri in sectiunea de condimente)
- 2 bucati de piept de pui, dezosate si fara piele; se va lua fiecare bucata si se va taia in jumatate pe lung pentru a nu fi foarte groase apoi se maruntesc in cuburi mici cat pentru o inghititura
- un varf de sare si unul de piper
- ½ lingurita praf de usturoi
- 1 cana rosii cherry taiate in jumatate sau de asemenea se pot folosi rosii roma (au forma ovala dar gustul la fel de dulce), taiate si ele pe lung in jumatate
- ½ ceasca de spanac frunze, taiat marunt sau chiar tocat
- 50 g parmezan
- 50 g mozzarella
optional:
- 1 lingura busuioc proaspat (tocat)
- 50 g rosii uscate la soare

Cum se prepara pizza florentina:
Prima etapa care trebuie parcursa este preincalzirea cuptorului la 200 de grade. Apoi, intinde o foaie mare de copt peste tava in care vei pune pizza si pulverizeaz-o usor cu spray pentru gatit pentru a nu se lipi de blat.
Pieptul de pui se condimenteaza cu sare, piper si 1 lingurita de condiment italian. Se gateste într-o tigaie incapatoare la foc mare spre mediu timp de aproximativ 6-8 minute pana cand carnea devine suculenta si frageda apoi se lasa deoparte.
Amesteca untul topit impreuna cu 2 lingurite de condiment italian. Cu o pensula pentru gatit se ung lipiile cu acest amestec si se presara uniform mozzarella. Imprastie apoi spanacul tocat, rosiile, bucatelele de pui si deasupra lor parmezanul. Daca ai ales sa incluzi busuiocul si rosiile uscate la soare in reteta, atunci acum este momentul sa le adaugi. Peste toate nu uita sa pulverizezi si ultima lingurita din condimentul italian.
Nu trebuie sa tii aceasta pizza foarte mult la cuptor. Ai nevoie de doar 6, maxim 8 minute pana cand branza incepe sa se topeasca. Inainte de servire se lasa putin la racit apoi e numai buna pentru a va bucura papilele gustative!

Pizza sanatoasa preparata in casa

Timp de preparare: 10 minute
Timp de coacere: 10 minute

Ingrediente pizza de casa:
- 1 franzela
- 2 cesti sos de pizza (sau sos marinara – se prepara usor din 500 g de bulion in compozitia caruia se adauga usturoi maruntit si prajit in ulei de masline, 250 ml vin rosu, o lingurita de oregano, busuioc, cimbru, rozmarin – toate uscate, sare si piper dupa gust apoi amestecul se lasa la fiert timp de o ora).
- 2-3 cani mozzarela maruntita sau branza rasa (de preferat telemea sau ceva care sa se topeasca).
Acum vine partea cea mai frumoasa pentru ca tu vei alege ce doresti sa contina pizza. Poti opta doar pentru legume: ardei iute, ardei gras, ceapa, ciuperci, rosii, masline, porumb etc. sau poti adauga felii subtiri de carnaciori, salam, sunca sau alte mezeluri. Lasa-ti imaginatia sa lucreze in voie!

Cum se prepara pizza de casa:
Preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Pune hartie de copt in tava in care doresti sa prepari pizza apoi taie franzela in jumatate pe lungul ei si aseaz-o in tava. Distribuie uniform sosul pe fiecare jumatate de paine apoi adauga branza rasa si topping-ul ramane la alegerea ta. Se lasa la cuptor timp de 10-12 minute pana cand painea prinde o culoare de maro-aurie si branza este topita. Scoate-o cu grija din cuptor si las-o cateva minute sa se raceasca putin inainte de a taia.

Pizza vegetariana simpla

Cea mai buna pizza vegetariana se face cu un strat de ustoroi si ierburi aromatice, sos de rosii simplu, legume sotate si parmezan ras. Un blat subtire, mii de arome care ar satisface chiar si cei mai mofturosi oameni de pe pamant!

Ingrediente pizza vegetariana:
- 1 blat pizza maricel cumparat sau facut in casa
- 1/2 cana ardei gras, pentru a aduce un plus aspectului, foloseste cate putin ardei din fiecare culoare (verde, rosu, galben, portocaliu)
- 50 g ceasca de ceapa tocata marunt
- 1 cana ciuperci tocate
- jumatate de lingurita de busuioc, oregano
- jumatate de lingurita de usturoi pulbere uscata sau in stare proaspata
- un varf sare de mare

Pentru sos pizza vegetariana:
- 3-4 cani sos de rosii sau pasta de tomate (de preferat organic)
- o jumatate de lingurita de busuioc, oregano, praf de usturoi, zahar
- sare de mare dupa gust

Pentru topping pizza vegetariana:
- 1/2 ceasca parmezan vegan
- O lingurita fulgi de ardei
- O lingurita oregano uscat

Cum se prepara pizza vegetariana:
Cuptorul se preincalzeste la 200 grade iar tava in care se va coace pizza se va pozitiona la mijlocul cuptorului.
Ia o tigaie incapatoare si pune-o la incalzit la foc mediu dupa care adauga o lingura de ulei de masline si soteaza ceapa impreuna cu ardeiul. Condimenteaza cu sare si ierburi aromatice apoi amesteca pana acestea se inmoaie. Totul va dura aproximativ 10-15 minute iar cand legumele sunt aproape gata, adauga ciupercile care nu trebuie tinute foarte mult pe foc.

Pentru sos ai nevoie de pasta de tomate sau sosul de rosii care se condimenteaza dupa gust cu sare si ierburile aromatice mentionate mai sus. Daca alegi sa utilizezi pasta de tomate adauga putina apa pentru a o subtia pana ajunge la consistenta dorita.
Pentru a porni in urmatoarea etapa ai nevoie de parmezanul vegan. Daca nu ai sau nu gasesti uite cum il poti prepara chiar tu. Ai nevoie de: 100g nuca, 100g susan integral, 100g seminte decorticate de floarea soarelui, 100g de drojdie de bere inactiva si sare de mare dupa gust. Nuca, susanul si semintele se macina in robotul de bucatarie pana devin foarte fine apoi se amesteca cu drojdia si sarea si se depoziteaza intr-un borcan in frigider sa se raceasca.

Aluatul de pizza se intinde pe o suprafata presarata cu faina apoi se transfera pe o bucata rotunda de hartie de copt care va fi sustinuta de un obiect rotund sau care sa incapa in cuptor. De exemplu, se poate folosi piatra pentru cuptor (urmand ca pizza sa fie pusa direct pe aceasta) sau un tocator de lemn/paleta de lemn, presarat cu faina. Atentie la modul in care asezi blatul de pizza. Marginile trebuie sa fie putin mai groase pentru. Blatul se acopera cu cantitatea dorita de sos de rosii, un graunte de parmezan si legumele sote. Se lasa la copt timp de 17-20 de minute pana cand aluatul devine maroniu-auriu. Se serveste cu parmezanul ramas, oregano si fulgi de ardei.

Pizza cu dovleac

Ingrediente pizza cu dovleac:
- 1 cana apa calda
- 1 pachet drojdie
- 1 lingura zahar granulat
- 2 linguri ulei de masline, pe langa cele doua linguri se mai pune deoparte putin ulei intr-un bol
- 1 lingurita sare grunjoasa pentru blat si o sa mai fie nevoie de putina sare pentru dovleac
- 2 cani – 3 de faina de grau
- 2 cani de dovleac decojit si ras sau maruntit
- piper negru proaspat macinat dupa gust
- 1 salota taiata marunt sau 1 ceapa
- 50 g parmezan ras
- putin malai
- jumatate de cana de branza de vaca (Fontina)
- cateva frunze varza rupte in bucatele mici

Instructiuni preparare pizza cu dovleac:
Mai intai se face aluatul pentru pizza. Se ia un bol mare in care se torna apa calda iar deasupra se presara drojdia. Se lasa timp de 5 minute sa se odihneasca dupa care se adauga pe rand ingredientele si se omogenizeaza totul cu ajutorul unui mixer setat la o viteza scazuta. Pune zaharul, cele 2 lingurite de ulei de masline, sarea, iar in cele din urma se adauga treptat faina. Aluatul rezultat trebuie sa fie lipicios la atingere dar sa nu ramana prins de degete. Mixeaza inca 5 minute la aceeasi viteza sau scoate aluatul din vas si framanta-l cu mana pe o suprafata peste care ai presarat faina. Din aluat se modeleaza o sfera ce se aseaza intr-un castron mare si se unge in intregime cu ulei de masline. Vasul trebuie acoperit cu un prosop de bucatarie sau folie alimentara si se va tine intr-un loc cald pana isi va dubla dimensiunea. Acest lucru dureaza aproximativ o ora.
Daca blatul se odihneste, valorifica acest timp pregatind dovleacul. Preincalzeste cuptorul la 200 grade. Curata dovleacul, taie-l cat mai marunt sau rade-l in fasii mai maricele si aseaza-l uniform intr-o tava pe care ai pus hartie de copt pentru a nu se lipi. Dovleacul se stropeste cu putin ulei de masline si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se introduce la cuptor pentru aproximativ 30 de minute pana incepe sa devina moale si sa se caramelizeze.
Salota se toaca marunt se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se scoate dovleacul din cuptor, se pune intr-un bol alaturi de salota sotata si se omogenizeaza in robotul de bucatarie. Alaturi de ele se adauga parmezanul.
Se creste temperatura cuptorului pana la 200 de grade. Intr-o tava se aseaza foaia de copt peste care se presara malai. Jumatate din aluatul de pizza se va folosi acum iar cealalta jumatate o poti pune deoparte intr-o punga de plastic in congelator pentru a o utiliza intr-o alta zi. Aluatul se intinde formand o forma dreptunghiulara si i se adauga piureul rezultat din dovleac. Deasupra, presara branza Fontina, frunzele de varza si daca mai doresti, parmezan. Se introduce pizza la cuptor pentru 15 minute in mod normal sau pana cand marginile devin maronii si branza este topita.

Pizza din grau cu legume prajite

Ingrediente pizza din grau cu legume:
- 1 bucata aluat pentru pizza din grau
- 1 vanata mare sau doua mici taiate in felii subtiri
- 1 ardei rosu, feliat
- 1 cana inimi de anghinare (intr-o cana incap cam aproximativ 9 bucati)
- 1 ceapa alba sau galbena taiata in felii subtiri
- 1 cana de ciuperci tocate
- ulei de masline pentru a praji legumele
- 1/3 cana de sos de pizza (de casa sau cumparat)
- 50g cana de mozzarela maruntita
- 2-3 linguri (10-15g) parmezan ras

Cum se prepara pizza din grau cu legume:
In timp ce aluatul pentru pizza este in crestere, tot ce trebuie sa faci este sa pregatesti legumele. Daca ai cumparat aluatul deja, cu atat mai bine! Cuptorul se preincalzeste la o temperatura de 180 grade C. Intr-o tava incapatoare se pune hartie de copt si se aseaza pe rand feliile de vinete, de ardei rosu si inimile de anghinare. Se stropesc usor cu ulei de masline si se pun in cuptor pana se rumenesc, aproximativ 15-20 de minute.
In timp ce legumele se afla in cuptor, poti sa te ocupi de cele ramase. Intr-o tigaie, la foc mediu-scazut, se pune o lingura de ulei de masline si se calesc timp de aproximativ 10 minute, ceapa si ciupercile, amestecand frecvent. Trebuie sa se caramelizeze, nu sa se arda, deci mare atentie.
Tot ce trebuie sa mai faci pentru a obtine o pizza crocanta si aromata este sa intinzi sosul pe suprafata aluatului, urmeaza apoi mozzarella maruntita, legumele din cuptor, cele prajite si gata! Se lasa in cuptor timp de 15 minute pana marginile devin maronii apoi e gata pentru servit! Pentru un plus de gust si savoare adauga parmezan ras atunci cand scoti pizza din cuptor. De asemenea poti folosi in loc de mozzarella, branza ta preferata sau branza de capra, feta, gorgonzola, etc.

Pizza saraca in calorii si crusta de parmezan

Ingrediente pizza crusta parmezan:
- 1 cana de faina de in
- 1/2 cana parmezan ras fin
- 2 oua

Instructiuni preparare pizza cu crusta:
Intr-un bol se adauga parmezanul impreuna cu faina de in, apoi cele doua oua si se amesteca pana se obtine un aluat. Acesta va trebui sa il lasi sa se odihneasca timp de 5 minute pana iti va fi suficient de usor sa lucrezi cu el. Dupa ce au trecut cele 5 minute, aluatul va trebui mutat intr-o tava pe o hartie de copt. Uda-ti mainie cu apa deoarece acesta va fi lipicios si vrei sa ramana in tava si nu pe mainile tale. Aluatul se va coace la 175 de grade C timp de 8 minute in cuptorul preincalzit. Ca topping, poti sa adaugi orice ingredient care iti face placere, mezeluri, legume. Dupa ce ai adaugat tot ce trebuie mai lasa pizza la cuptor timp de 15 minute la aceeasi temperatura.

Pizza crocanta cu conopida (continut caloric scazut)

Ingrediente pizza crocanta conopida:
- Putin ulei de masline
- 2 cani si jumatate de conopida, rasa (aproximativ o jumatate de conopida mare)
- 1 ou mare batut usor
- 1 cana cu varf de mozzarella
- 2 linguri de parmezan ras
- Sare si piper proaspat macinat
- ¼ cana de suc de rosii
- 1 cana rosii cherry feliate pe jumatate
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- un varf de fulgi de ardei rosu zdrobiti
- frunze proaspete de busuoic (optional)

Cum se prepara pizza crocanta cu conopida:
Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Conopida se da pe razatoare pana obtinem aproximativ doua cani de miez de conopida rasa. Se pune intr-un bol si se baga in cuptorul cu microunde timp de 7-8 minute pana se inmoaie dupa care se lasa la racit.
Se amesteca oul cu o cana de mozzarella, parmezanul sarea si piperul proaspat macinat. Odata ce amestecul devine omogen se intinde intr-o tigaie, se stropeste cu ulei de masline si se coace timp de 10-15 minute pana prinde o culoare aurie.
Deasupra se pune mozzarella, rosii, usturoi, fulgi de ardei rosu si se lasa in cuptor pret de 10 minute pana se topeste branza. Inainte de servire se poate adauga dupa gust busuioc proaspat maruntit.

Pizza mediteraneana fara gluten si crusta de quinoa

Ingrediente pizza mediteraneana cu quinoa:
Pentru blat:
- o cana si jumatate de quinoa lasata peste noapte in apa sa se inmoaie
- o jumatate de cana de apa
- 1 lingurita de condiment italian (se gaseste in supermarket-uri)
- o jumatate de lingurita de sare de mare
- un varf de usturoi granulat
- piper negru proaspat macinat, dupa gust
- 2-4 linguri ulei de masline extravirgin

Pentru topping-uri:
- 1-2 lingurite de ulei de masline
- 1 ceapa mare taiata in felii subtiri
- 2-3 catei de usturoi tocati
- aproximativ 50 de grame de ardei gras rosu taiat in felii foarte subtiri
- 50 de grame rosii uscate la soare
- 1 cana de baby spanac organic
- jumatate de cana de inimi de anghinare faramitate
- 50 grame masline kalamata fara samburi taiate in jumatate
- 50 grame muguri de pin
- branza (se poate folosi feta, parmezan, mozarella, etc.)

Cum se prepara pizza mediteraneana:
Sa incepem cu blatul. Quinoa imbibata in apa se clateste foarte bine si se scurge printr-o sita cu ochiuri fine. Se pune in blender impreuna cu jumatate de cana de apa, ierburile uscate, usturoiul, sarea si piperul. Se amesteca pana se omogenizeaza totul si se transforma intr-un piure. Aluatul trebuie sa fie gros, ceva asemanator celui de clatite. Tava in care vei pune blatul pentru pizza trebuie sa stea in cuptor aproximativ 5 minute dupa care se scoate, se pune aluatul si se lasa pentru 15 minute. Scoate cu grija din cuptor blatul si intoarce-l pe cealalta parte, stropeste-l cu ulei de masline si mai lasa-l inca 10-15 minute la cuptor.
Ca sa obtii o pizza delicioasa mai trebuie doar sa adaugi si restul ingredientelor, incepand cu branza apoi maslinele, mugurii.de pin, anghinarea, apoi mai lasa la cuptor timp de 10, maxim 15 minute pana ce branza incepe sa se topeasca.

Pizza cu vinete saraca in calorii

Ingrediente pizza cu vinete:
- 1 vanata medie
- 1 lingurita ulei de masline
- jumatate de lingurita sare
- jumatate de lingurita piper
- jumatate de lingurita praf de usturoi
- jumatate de lingurita condiment italian
- jumatate de cana sos de rosii
- 2 lingurite parmezan ras
- jumatate de cana de busuioc prospat tocat
- 1 cana de mozzarella maruntita

Instructiuni preparare pizza cu vinete:
Aceasta pizza este tot ce ti-ai putea dori: are un continut caloric scazut, se face foarte repede, foarte usor si este extraordinar de gustoasa.
Cred ca deja ai invatat regula! Inainte de toate cuptorul se preincalzeste la 200 de grade. Se pune hartie de copt pe tava in care doresti sa faci pizza. Blatul va conta in feliile de vinete taiate subtiri si stropite cu ulei de masline cu ajutorul unei pensule de bucatarie sau o pensula de patiserie. Se ung varfurile fiecarei felii de vinete si se adauga condimente pe ambele parti. Se baga in cuptor pentru 10 minute. Se adauga sosul de paste apoi parmezanul uniform pe fiecare felie de vinete, busuiocul si deasupra mozzarella. Totul se lasa pentru inca 5-10 minute la cuptor.

Pizza cu conopida si salam

Ingrediente pizza cu conopida si salam:
- 1 conopida mare taiata in buchetele
- 1 lingura ulei
- 2 cani sos pizza
- 250 de grame salam
- 50 grame masline negre feliate
- 1 cana mozzarella tocata
- 40 grame parmezan ras
- un varf de oregano (optional)

Cum se prepara pizza cu conopida si salam:
Se preincalzeste cuptorul la 200 grade C. Buchetele de conopida se dau prin ulei si se intind pe o foaie de copt intr-un singur strat. Se lasa la cuptor aproximativ 20-30 de minute pana incep sa se caramelizeze, amestecand din cand in cand. Se ia o tava incapatoare si se pun pe rand conopida, sosul de pizza, parmezanul, salamul, maslinele iar deasupra se presara mozzarella si optional oregano. Se tine in cuptor aproximativ 20 de minute.
Ca o alta varianta, conopida se poate gati la aburi inainte sa fie folosita in pizza sau se poate face un piure din conopida drept blat.

BONUS! 
Pizza Ciuperca umpluta cu sos de branza, busuioc si caju

Aceasta pizza ridicol de draguta si delicioasa are un gust atat de sofisticat pentru ingredientele care o completeaza incat nu o sa-ti vina sa crezi ca este vorba defapt despre o pizza vegana si fara gluten! Dar shhh, nu mai spune la nimeni secretul pentru ca odata ce ajungi sa iei doar o inghititura nu vei mai dori sa o imparti cu nimeni!

Ingrediente pizza ciuperca:
- 8 ciuperci champignon
- 2 cesti sos de pizza
- sos vegan de branza cu busuioc si caju (vezi reteta mai jos)
- 70 g din fiecare: ardei rosu, ardei verde, ardei portocaliu, taiati cuburi
- 70 g ceapa dulce, taiata cuburi
- 2-3 frunze mari de busuioc taiat fin
- 1 lingurita fulgi de ardei rosu

Instructiuni de preparare pizza ciuperca:
Inainte de toate trebuie sa preincalzesti cuptorul, insa de aceasta data prin setarea lui la o temperatura minima. Acopera tava cu hartie de copt apoi poti sa pregatesti sosul de branza dupa reteta de mai jos. Se indeparteaza piciorusele ciupercilor apoi se spala cu atentie pentru a indeparta pamantul si restul impuritatilor, apoi se aseaza pe foaia de copt pregatita cu partea bombata in jos. Pe fiecare ciuperca in parte se va pune sos de pizza apoi sosul de branza. Tot ce mai trebuie sa faci este sa pui la fel, in fiecare ciuperca cubuletele de ceapa si de ardei apoi se presara fulgii de ardei rosu si busuiocul. Tava se va aseza pe raftul din mijloc al aragazului, la temperatura cea mai scazuta pentru aproximativ 10-12 minute. Se servesc imediat ce le-ai scos din cuptor!

Ingrediente pentru sos pizza:
- 1 cana caju, aproximativ 150-200 g
- sare de mare dupa gust
- o lingurita de ulei de floarea-soarelui presat la rece
- 1 frunza de busuioc proaspat
- 1 catel de usturoi mic
- 1 jumatate de lingura de drojdie nutritiva
- 1 lingura de suc proaspat de lamaie

Instructiuni:
Cana de caju se goleste intr-un bol cu apa, se acopera si se lasa in frigider peste noapte. Cand se scoate de la frigider pentru a fi folosit, caju-ul se stoarce apoi se adauga restul de ingrediente: sarea de mare, uleiul, busuiocul, usturoiul, drojdia nutritiva si sucul de lamaie. Toate se vor amesteca in robotul de bucatarie pana se transforma intr-o pasta omogena. Condimentele se ajusteaza dupa gust. Cam asta e tot pentru sos! Pe cat de usor pe atat de gustos!

Daca stii si tu retete la fel de gustoase si sanatoase, te rugam sa le impartasesti cu noi, printr-un comentariu! Daca ti-a placut articolul, te invitam sa-l distribui mai departe! Multumim si... pofta buna!
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu