Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

50 de cuvinte si expresii care genereaza emotii specifice


Sunt convins ca nu o data ai văzut/auzit la televizor, in presa, in reclame sau in discursuri electorale, tot felul de cuvinte ciudate care ți-au dat o anumita stare. Unele te-au convins, altele te-au făcut sa îți pierzi interesul. 

Oricare ar fi fost cazul, trebuie sa stii ca totul este bine gandit si nimic nu e lasat la voia intamplarii!

Secretul nu este de ieri sau de azi. Exista o serie de cuvinte și expresii pe care jurnalistii le folosesc de ani buni. Acestea au rolul de a declansa posibilului cititor, o anumita reacție, o anumita stare, care sa il sa determine sa actioneze in beneficiul si interesul celui care i-o declanseaza. Acestea sunt folosite atât în presa, cât și în reclame dar, mai ales, discursuri electorale, menite sa manipuleze populația.

Cu ajutorul acestora și al altor tehnici, tu poți fi jucat pe degete așa cum își doresc ei. Pentru a intelege mai usor cum functioneaza manipularea, am sa iti dau un exemplu concret. Gândește-te la varianta în care șeful tău vine la tine și îți spune ca îți va reduce salariul cu 50%. Vei fi șocat, însă nu poți renunța la serviciu pentru ca este greu sa îți găsești altul. Când deja incepeai sa îți faci planul de supraviețuire, traind cu un salariu cu 50% mai mic, acesta vine la tine și te anunța ca ți-l va reduce cu numai 25%. Reacția ta va fi una de bucurie, pentru ca în acest moment, ai un salariu mai mare ca înainte. Adevărul este ca, șeful tău tocmai ți-a redus salariul cu 25% iar tu ai ajuns sa te bucuri și sa accepți asta. Ai acceptat pentru ca ți-a dat o veste mult mai proasta înainte si te-ai gandit ca poate fi mai rau.

Acum ca ți-am explicat cum funcționează manipularea, hai sa trecem la subiect!

Ca sa manipulezi sentimentele și reactiile unui om, în scris, este mult mai greu decât dacă ai face-o auditiv sau vizual. Așadar, iată care sunt cuvintele cheie, cele mai eficiente, cele mai folosite de mass-media. Sunt clasate pe categorii.
Sănătate și speranța
Se spune ca dacă ai sanatate, le ai pe toate. Adevărul este ca înainte de toate trebuie sa îl ai pe Dumnezeu în suflet, și atunci chiar le ai pe toate. Iata care sunt cuvintele optime, atunci când vine vorba de sănătate.

- Imbunatateste
- Vindeca
- Energizeaza/Energie
- Spala
- Vibrant (adj.)

În viața, trebuie sa ai și speranța, nu-i așa? Trebuie sa ai mereu speranța ca va fi bine. Iată care sunt cuvintele care declanseaza speranța. Adesea sunt folosite în campaniile electorale.

- Luminos/stralucitor/limpede
- Destin
- Împuternicire
- Învingător
- Distrugere

Mânie și frustrare
În cazul în care urmăriți știrile în mod frecvent, veți descoperi aceasta categorie ca fiind una de care se abuzeaza, pentru ca majoritatea stirilor sunt despre lucruri negative. Iată care sunt expresiile care declanseaza furia.

- Aroganta
- Fără mila
- Lacomie
- Ura
- Fără scrupule

Intre mânie și frustrare este o linie subtire. Frustrarea poate fi provocata prin expresii precum:

- Nu te-ai saturat?
- Nu are rost
- Oboseala
- Soluție temporara
- Niciodată

Trădare și răzbunare
Cuvântul trădare, în sine, este unul destul de puternic ca sa provoace anumite emoții. Nu este nevoie și de altele, dar chiar și așa...

- Ars
- Conspirație
- Dezinformare
- Escrocherie
- Înșelăciune

Răzbunarea este acea soluție proasta care are loc ca o reacție la sentimentul de trădare. Răzbunarea e arma prostului, adevărat, însă nu despre filozofii vorbim aici, ci despre lucruri concrete.

- Pedeapsa
- Revansa
- Revendicare
- A da totul pe fata
- Justificare, apărare, reabilitare

Interzicere și neputința
Nu știu dacă ați observat, însă chiar și presa încearcă sa transmita maselor de oameni, ideea cum ca ar fi neputinciosi. Cam cât de multe lucruri rele se întâmpla în țara noastră și nimeni nu ia atitudine? Exact! Se încearcă transmiterea ideii de neputința, a ideii ca orice am face, oricum este fără rost. O idee cum nu se poate mai gresita. Puterea sta în mâinile noastre, noi decidem ce se va întâmpla cu viața noastră, nu alții. Iată expresiile care dau ideea unei interziceri, sau lipsa unor permisiuni.

- Oprit, neingaduit
- Controversat
- Expus
- Din interior
- Tabu

Lipsa puterii de a face ceva, deznadejdea, toate acestea pleacă de la frustrare și sunt stari duse la extrem. Acestea sunt folosite și în situații în care se dorește promovarea unui produs sau brand. Rămânem la exemplul cu politicienii. Se creeaza o anumite stare de neputinta, deznadejde, apoi este introdus personajul principal *politicianul* care apare ca un salvator si rezolva totul. In aceasta categorie a neputintei sunt folosite cuvinte și stari precum:

- Agonie
- Neputința
- Paralizie
- Predare
- Poticnire

Entuziasm și ideea de urgența
Rareori se folosește entuziasmul în știrile cu tenta negativă. Aceste cuvinte se folosesc cel mai des atunci când descriu pe cineva și pasiunea lor pentru un anumit lucru.

- Fericire
- Plin de speranța
- Încântător
- Jubilant
- Delir

Ideea de urgența este ceva cu care ne confruntam tot mai des în zilele noastre. Exista câteva cuvinte și expresii care dau ideea de urgența, cum ar fi:

- Pana nu uiți...
- Deadline (termen limita)
- Limita, constrangere
- Confiscare
- Mi-am amintit/daca tot ți-ai amintit

PUTEREA CUVINTELOR
Cuvintele au o putere mult mai mare decât ai crede. Oamenii pot fi influentati, fără sa constientizeze, atunci când aud anumite cuvinte. Subconstientul lucrează. Data viitoare când auzi cuvinte spuse de cineva, analizează-le mai bine. Observa ce vrea sa îți transmita de fapt, cel care îți vinde comunica informația.

Ca o ultima rugaminte, dacă se poate, cititorule, sa nu abuzezi de aceste informații! Nu le folosi împotriva altora mai puțin informați, acum ca știi de ele. Dacă se poate, informeaza-i și pe alții și nu uita, nu te mai lasa manipulat! Proceseaza fiecare informație pe care o primești!

Daca ti-a fost util, as avea rugamintea sa distribui acest articol si prietenilor tai! Multumesc! :)
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu