Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Beneficiile Zincului in Alimentatie

Nu este la fel de cunoscut precum calciul sau fierul, insa face parte din microelementele esentiale care joaca rol in prevenirea diferitelor dezechilibre. Zincul este o parte componenta a 100 de enzime care iti mentin corpul sanatos, asa ca nu neglija aceasta nevoie zilnica a organismului tau.

Zincul contribuie la vindecarea plagilor, redresarea poftei de mancare, integritatea tegumentelor si este responsabil de activitatea noastra mentala dar si de imunitate. Zincul s-a facut cunoscut pentru concurenta facuta vitaminei C, primind titlul de cel mai bun si eficient remediu impotriva racelilor, acesta scurtand semnificativ durata boilii. Doza zilnica recomandata pentru un adult ar fi cam de 10 mg pe zi. Studiile recente au aratat ca zincul este util si la menopauza, astfel ca femeilor in aceasta situatie li se recomanda 12mg pe zi. Mai jos sunt cateva surse naturale care iti pot asigura necesarul zilnic de zinc fara sa fi nevoit sa iei si alte suplimente.

- Mazarea. Constituie o garnitura nutritiva pentru felurile de mancare preparate, insa importanta ei nu sta doar in gust, ci si in energia pe care o ofera. Mazarea ajuta de asemenea la prevenirea cancerului, opreste imbatranirea, regleaza nivelul glicemiei si bineinteles ofera o cantitate semnificativa de zinc. Astfel, consumand 100 de grame de mazare vom beneficia de 1,24 mg de zinc din nevoia zilnica.

- Nucile Caju. Cei mai multi romani se feresc de acestea, din pacate datorita pretului piperat pe care il au dar is pentru continutul ridicat de grasimi. Ele sunt mononesaturate deci se considera a fi sanatoase. Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Ele raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Pe langa toate acestea, grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral. Consumul a 100 de grame de nuci caju furnizeaza 5,35 mg din doza zilnica de zinc.


- Semintele de dovleac. Consumand o portie de 100 de grame, furnizam corpului 8mg de zinc din doza zilnica. De asemenea semintele de dovleac te ajuta sa ai un somn mai linistit, mai odihnitor si au si rol inflamator.

- Semintele de in. Sunt foarte bogate in fibre si in omega 3 iar 100 de grame ofera 5mg de zinc organismului tau. Nu poti sa consumi foarte multe deodata dar ajuta la acoperirea necesarului de zinc. Le poti folosi in diverse mancaruri, salate, sau chiar si smoothie-uri.

- Alunele. Fata de nucile caju, au un pret accesibil deci sunt potrivite pentru a le strecura in meniul tau alimentar. Daca insa nu te numeri printre persoanele adepte de rontaiala, acestea se pot consuma si in varianta untului de arahide, insa fara exagerari! 100 de grame asigura 3,27 mg de zinc.

- Fasolea rosie boabe. Este un aliment nelipsit din regimul vegetarienilor. Boabele se pot folosi alaturi de alte legume in mancare sau salate. Avand o textura asemanatoare a carnii fierte, se foloseste uneori si la placinte sau la retete cu paste. Boabele de fasole rosie contin glucide ce fac parte din categoria zaharurilor bune, ce ajuta la reglarea glicemiei si te mentin satul o buna bucata de vreme, deci nu ar fi motive sa nu fie consumate. Fasolea este o varianta foarte buna pentru a inlocui proteinele ce le ofera carnea intr-un meniu. Consumand 100 de grame de fasole rosie, oferi corpului aproximativ 3 mg de zinc.

- Galbenusul. Fata de albus contine o cantitate mai mare de zinc, astfel ca un consum de 100 de grame de galbenus furnizeaza corpului 5mg de zinc. Galbenusul unui ou mediu cantareste cam 20 de g. Pe langa zinc, are si grasimi dar si o multime de vitaminte, dintre care: A, E, D, K.

- Spanacul. Nu abunda intr-o cantitate mare de zinc insa este de mentionat si el in aceasta lista. Ceilalti nutrienti ai sai pe care ii contine, constituie un motiv solid in alegerea spanacului pentru consum. Pe langa acestea, spanacul chiar este sarac in calorii: doar 23 per 100 de grame. Folosit proaspat, intr-o salata, acopera nevoia zilnica de zinc. La 100 de grame de spanac o sa beneficiem de 0,53 de g de zinc.

Ciupercile. Nici nu conteaza soiul din care fac parte ciupercile atat timp cat alegi sa le introduci in alimentatia ta, deoarece constituie una dintre cele mai importante surse de zinc. 100 de grame de ciuperci vor aduce corpului tau 7,6 mg de zinc, suficiente cat sa acoperi trei sferturi din nevoia ta zilnica. Ciupercile se pot folosi in atatea moduri, pot fi gatite sub o multime de forme:
- ciuperci prajite
- ciuperci sub forma de garnitura
- ciuperci pane
- ciuperci umplute
- ciuperci pe gratar
- ciuperci crude in tocanite sau salate.
Specialistii au facut niste studii in care s-a constatat ca ciupercile au chiar si compusi anticancerigeni, deci, ce mai astepti?

- Carnea de curcan. Consumata in orice formula, fie ca vorbim de sandwich, fiarta, pe gratar, tocanita, ea va asigura doza ta zilnica de zinc fara sa vina la pachet cu o multime de grasimi. Uite un pont: evita sunca de curcan si alege varianta de gratar, va fi mult mai sanatos si mai benefic pentru organismul tau. Consumand 100 de grame de carne de curcan, o sa administram corpului 3 mg de zinc.

- Carnea de porc. Nu se recomanda consumul ei zilnic fiind este o carne nesanatoasa, bogata in grasimi, insa consumata ocazional, corpul nostru va beneficia de o cantitate mare de zinc, 100 de grame furnizandu-ne pana la 6,8 g.

- Naut. Se foloseste la prepararea humusului si de aceea este unul din preparatele preferate ale vegetarienilor. De pe urma consumului sau, beneficiezi desigur, de zinc, multe proteine si fibre. De emntionat ca aportul caloric va fi scazut. Pe langa aceste beneficii, corpul tau mai beneficiaza de multe vitamine si minerale. 100 de grame va asigura 3,5 mg de zinc din doza zilnica.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu