Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Beneficiile uimitoare ale laptelui de cocos

Consumat in mod regulat, laptele de cocos este un aliment care poate imbunatati considerabil sanatatea si care previne/combate aparitia infectiilor. Recent, chiar si medicina moderna a inceput sa profite de potentialul laptelui de cocos, descoperindu-i secretele tamaduitoare.

Despre nuca de cocos
Ea face parte din familia Arecacear si se cultiva din abundenta in Malaezia, Polinezia si Asia de Sud. Exploratorii spanioli au denumit nuca de cocos drept "fata care rade" datorita celor trei cerculete negre de pe suprafata fructului, care credeau ei ca seamana cu fata unei maimute. Din punct de vedere botanic nu este o considerata o nuca, se clasifica drept cea mai mare samanta din lume. In limba sanscrita, cocotierul este cunoscut sub numele de kalpa vriksha ceea ce se traduce prin "copacul care da tot ce este necesar vietii" pentru faptul ca toate partile sale pot fi utilizate.

Ce ofera nuca de cocos:
- pulpa alba, lapte de cocos, apa de cocos si ulei.
Chiar si cojile nucilor de cocos se folosesc ca materiale in mobilier si diferite decoratiuni. Palmierii produc aceste fructe pana la 13 ori pe an iar un copac inflorit complet poate produce intre 60-180 de nuci de cocos intr-o singura recolta. Impresionant, nu?
Iar ca sa facem o mica gluma legata de numarul mare de fructe, stiati ca in jur de 150 de persoane din lumea intreaga mor anual din cauza nucilor care cad din copaci? La fel de impresionant!

Cum se realizeaza crema si laptele de cocos
Partea alba a nucii este rasa si se inmoaie in apa calda. Crema de cocos se ridica si poate fi degresata. Ceea ce ramane se stoarce printr-un tifon pentru a se extrage un lichid alb care este laptele de cocos. Prin repetarea acestui proces, laptele devine mai subtire iar versiunea lui groasa se foloseste in diverse deserturi si sosuri. Laptele de cocos se foloseste pentru gatit in diferite retete cum ar fi curry, supe iar in Marea Britanie acesta se poate achizitiona proaspat din magazine.
Laptele nucii de cocos este diferit fata de apa de nuca de cocos. Aceasta din urma a primit o atentie sporita deoarece are beneficii asupra sanatatii. De exemplu, este un bun tratament impotriva diareei acute. Ultimele cercetari sugereaza ca lichidul limpede are acelasi echilibru electrolitic care se gaseste si in bauturile izotonice, dovedindu-se util pentru rehidratare. Recomandam consumarea dupa perioade lungi de exercitiu intens.


Nuca de cocos este un fruct foarte hranitor si bogat in fibre, contine vitaminele C, E, B1, B3, B5, B6 si minerale, inclusiv fier, seleniu, sodiu, calciu, magneziu si fosfor. Spre deosebire de laptele de vaca, cel de cocos nu contine lactoza si poate fi folosit ca inlocuitor de lapte de catre cei ce au intoleranta la lactoza. Este o alegere populara intre vegani si constituie o baza minunata pentru piureuri, milkshake-uri si este o alternativa pentru produsele lactate in coacere.

Cu toate acestea, nucile de cocos fac parte dintre acele alimente care oscileaza intre bine si rau. Laptele de cocos, in special varietatea de grasime inferioara, poate fi folosita cu moderatie (1-2 ori pe saptamana). Se recomanda evitearea utilizarii uleiului de nuca de cocos pentru gatit. 100 de ml de lapte de cocos contine doar 154 de calorii, 1,4g de proteine, 15g grasimi, 13.2g grasimi saturate si 3.4 carbohidrati. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate, este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric, este de fapt, benefic pentru organism. Acest ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care pot provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice.

Exita studii care au subliniat efectele antimicrobiene ale acestui acid. Este eficace si persoanelor cu hipotiroidie in stimularea metabolismului si pierderea kilogramelor accumulate in plus.

La fel de interesant: Cuișoarele: Beneficii mari în pachețele mici

Ca o atentionare, este important de stiut ca uleiul de cocos care urmeaza sa fie presat la rece si nu hidrogenat. Nu se recomanda consumarea in cantitati mari de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de cei care sufera de obezitate. Chiar daca uleiul de cocos este sigur pentru consumul femeilor insarcinate si celor care alapteaza, se va evita introducerea in mod excesiv in dieta acestora. Uleiul de cocos contine acizi grasi cu molecula medie iar una dintre caracteristicile cele mai remarcabile ale acestor acizi este capacitatea de distrugere a bacteriilor ce cauzeaza ulcer gastric, infectii ale sinusurilor, tractului urinar, carii dentare, pneumonie si alte infectii. De asemenea pot distruge ciuperci si virusi care cauzeaza gripa, pojar, herpes, mononucleoza, hepatita C si SIDA. Consumat in cantitate de 60% din procentajul caloric zilnic, uleiul de cocos nu are niciun efect negativ. Cei ce traiesc in zonele tropicale si consuma des uleiul de cocos, se bucura de o stare generala buna de sanatate.

Cum se pastreaza nuca de cocos
Desi ati aflat cateva lucruri utile despre nuca de cocos, nu va declarati inca experti! Este important sa stim cum sa alegem nucile si cum sa pastram alimentele care deriva din acest fruct:
- Nuca de cocos trebuie sa fie destul de grea iar cand este agitata trebuie sa se auda si sa se simta destul de mult lichid in ea (apa de cocos).
- Toate cele 3 puncte pe care le are nuca trebuie sa fie intacte si sa nu prezinte nici o urma de scurgere.
- Nuca de cocos poate fi tinuta in frigider timp de 2 luni. Miezul se poate pastra doar cateva zile.
- Nuca macinata, proaspata se poate congela iar laptele se poate usca si poate fi folosit la prajturi sau cereale.
- Este foarte important sa stiti ca daca achizitionati lapte de cocos proaspat acesta se va strica repede si trebuie consumat in aceeasi zi. Daca alegeti laptele care este imbuteliat in conserva acesta se poate pastra fara alte probleme la temperatura camerei o perioada lunga de timp. Insa nu uitati sa verificati intotdeauna datele ambalarii produsului si expirarii acestuia. Dupa deschiderea conservei, laptele se poate pastra intr-un recipient sigilat in frigider insa trebuie consumat in cateva zile.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu