Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Traditii pascale in diferite zone ale tarii

pasca de pasti moldova
Vrei sa stii care sunt traditiile si obiceiurile de Pasti reprezentative pentru zona din care provii? Poate ca ai plecat de tanar din zona natala si nu ai apucat sa vezi toate aceste obiceiuri frumoase, familiarizandu-te cu cele din zona in care esti, dar In acelasi timp, nu vrei sa uiti de unde ai plecat. Acest articol te va ajuta sa iti cunosti adevaratele traditii, dar si sa afli mai multe despre alte zone ale Romaniei.

Pastele se sarbatoreste aproximativ la fel in toata tara, dar exista si unele diferente intre zone. Aceste diferente au rolul de a face fiecare zona in parte mai speciala si astfel isi poata arata fiecare unicitatea.

Acestea sunt traditiile pascale din cateva zone din Romania:

Traditii de Pasti in Moldova
Cu totii stim ca dintre toate zonele tarii, Moldova este zona cu cele mai multe si mai frumoase traditii, fiind dintre putinele care inca le respecta pe majoritatea. Ceea ce este reprezentativ pentru moldoveni in perioada sarbatorilor Pascale, este pasca. Aceasta reprezinta un fel de cozonac, dar cu aluatul nedospit. Are umplutura de branza si moldovenii tin extrem de mult la aceasta traditie. Pe langa faptul ca in fiecare casa se face in Saptamana Mare, pasca, obiceiul legat de aceasta este sa fie facuta de catre gospodine dis-de-dimineata si apoi sa fie dusa la biserica pentru a fi sfintita in Noaptea de Inviere. Iar, in zilele de Pasti, in loc de anafura sau obisnuitele pasti, se mananca aceasta pasca sfintita.

Un alt “ritual” al Moldovei, de Pasti, este sfintirea cosurilor cu mancarea traditionala acestei sarbatori. In prima zi de Pasti, credinciosii se asaza in jurul bisercii, in cerc, cu lumanari in mana, asteptand sa le fie sfintite cosurile acoperite cu un prosop tesut cu modele reprezentative zonei.

Traditii de Pasti in Bucovina:
oua modele bucovinaObiceiul cel mai important din zona Bucovinei in perioada sarbatorilor pascale este incondeiatul oualor. Din fericire, acest obicei inca se pastreaza iar cand vine vorba de Pasti, Bucovina este cunoscuta pentru aceasta traditie. Incondeiatul consta in anumite desene facute pe oua cu ceara de albine, si in colorarea acestora. Intr-adevar, iti trebuie foarte mult talent si in acelasi timp rabdare pentru a putea face acest lucru, deoarece este o munca foarte migaloasa si grea. Cu toate acestea, incondeiatul oualor este ceea ce ii aduce Bucovinei faima si unicitatea proprie.

O traditie mai putin cunoscuta din aceasta zona este aceea ca in noaptea de Inviere, credinciosii lasa aprinse toate luminile din casa si din curte. Acest lucru se face pentru a sarbatori cum se cuvine Invierea si pentru a cinsti lumina care a fost adusa de Hristos odata cu Invierea Sa.

Traditii de Pasti in Ardeal:
In Ardeal exista o traditie superba care se face in noaptea de Inviere. Se numeste “Mironositele” si consta intr-o sceneta in cadrul careia se reface momentul in care mironositele mergeau la mormant si au primit de la ingerul vestitor, sfanta veste a Invierii. La aceasta sceneta participa in general fetele pana in 12 ani in rolul mironositelor. Acest obicei are loc chiar dupa Sfanta Liturghie din noaptea de Inviere. Din pacate, aceasta traditie nu prea se mai repescta decat in unele sate din Ardeal, dar cu toate acestea, reprezinta ceva special si foarte frumos pentru sarbatoarea Invierii.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu