Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Insemnatatea Pastelui. Obiceiuri si traditii.

lumina inviere pasti
Sarbătorile pascale vin anul acesta cu mici surprize. Cand spun mici surprize ma refer la vremea de afara care nu tine deloc cu noi. Se pare ca vom sparge ouăle rosii sub brad. Dar haideti sa facem abstractie de la acest aspect si sa ne concentram pe ceea ce este important acum, Pastele.

Ce inseamna Pastele pentru tine?
Nu stiu care este parerea ta, dar pentru mine pastele este una dintre cele mai importante sărbători. Desi nu se aseamana cu Crăciunul, care inca de la inceput creează o atmosfera de vis. Sărbătorile pascale sunt la fel de importante.

Daca vorbim despre însemnătatea sa religioasă, atunci este evident ca Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. De fapt, de Pasti sărbătorim învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Ca orice alta sarbatoare mare, Pastele aduna toata familia la un loc. Ne face macar a doua oara pe an sa fim toti uniți. Acum ca am terminat cu recapitularea, haideti sa vorbim despre ceea ce este important.

Obiceiuri si tradiții din noaptea de Înviere si din prima zi de Pasti:
Sambata de dimineata, cand deschizi ochii, simti miros de mancare proaspăta facuta de mama. Noaptea, toata familia se pregateste sa mearga la slujba de Înviere. Ajuns la biserica, te intalnesti ori cu toata familia, ori cu mai multi prieteni (depinde de caz). Stai inauntru in biserica pana cand se da lumina, iar apoi iesi afara si înconjori biserica. Cand ai terminat, asculti slujba, dupa care, te înghesui sa apuci sa iei si tu paste.

Ziua urmatoare, daca te trezesti ultimul, iei toti bănuții din castronul pregatit de mama, dupa care, te dai cu un ou rosu in obraji si pe frunte (facem acest lucru pentru ca se spune ca vei fi rumen tot anul). Iei paste, apoi incepi sa ciocnești ouă cu cei din familie. De obicei, in functie de caz, se merge la cimitir ca sa se dea de pomana si sa se aprindă macar o lumânare. La sfarsitul zilei, toata familia se aduna intr-un loc si se bucura din plin de timpul petrecut impreuna. In plus, dupa ce ti-ai petrecut destul timp cu familia poti merge seara la o petrecere impreuna cu prietenii.

Asadar, daca nu esti o persoana pesimista si încerci sa faci abstracție de înghesuiala de la biserica si de călcatul pe picioare, atunci vei vedea ca e o sarbatoare frumoasa. Cu tot ceea ce inseamna ea. O sarbatoare sfânta si magica, care ar trebui sa ne faca mai buni si mai calzi, sa ne deschidem inima si sufletul!

Citeste si: Traditii pascale in diferite zone ale tarii (Moldova, Bucovina si Ardeal)
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu