Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

13 moduri prin care cititul unei carti te face mai bun

fetita citind carte
Te-ai intrebat vreodata de ce este important sa citesti? Iata cat de util este sa citesti, si care sunt cele 13 moduri prin care cititul unei carti te face mai bun.

1. Stimuleaza buna functionare a creierului
Cercetatorii de la Universitatea Emory au descoperit ca cititul unei carti creste gradul de conectivitate din creier, ceea ce produce schimbari neurologice similare cu memoria musculara.

2. Ajuta la prevenirea dementei si a bolii Alzheimer
Stimularea crescuta a creierului e folositoare si pentru alte lucruri - numeroase studii au demonstrat ca persoanele care au hobby-uri antrenante pentru creier, cum este cititul, sunt mai putin predispuse pentru Alzheimer sau dementa. Creierul e un organ ca oricare altul si, la fel cum sportul intareste inima, cititul intareste creierul.

3. Reduce stresul
Asculti muzica sau iesi la plimbare pentru a te linisti? Universitatea din Sussex crede ca ar trebui sa iei in consederare si cititul. Testele au aratat ca este o metoda foarte buna de relaxare, combatand stresul in doar 6 minute. In aceeasi tema: -> Top 20 beneficii ale unei plimbari

4. Te ajuta sa dormi mai bine
Cititul te ajuta sa iti calmezi mintea si sa dormi mai bine. Luminile puternice ale electronicelor trimit semnale creierului ca e timpul  sa se trezeasca, pe cand cititul la o lumina difuza are efectul contrar.

Elefant.ro

Cand citesti, e foarte probabil sa empatizezi cu personajele. Cand te pierzi in opere de fictiune, te transferi emotional in pozitia altei persoane. Inteligenta emotionala apare cu usurinta apoi si in relatiile non-fictive, reale.

6. Cartile self-help combat depresia
Pentru cei care vor sa vada partea plina a paharului intr-o perioada mai grea, a fost dovedit ca aceste carti lupta impotriva oricarui stadiu de despresie. Dupa un an de citit acest tip de carti, participantii unui studiu erau mai putin deprimati decat cei care au apelat la tratament medicamentos.

7. Te face mai atractiv
Un studiu a confirmat recent faptul ca oamenii destepti sunt mai atractvi. De fapt, e una dintre cele mai sexy calitati in ochii majoritatii femeilor.

8. Cei care citesc sunt persoane mai tolerante
Cei care citesc, sunt predispusi implicarii in forme diferite de cultura. De asemenea, daca citesti e posibil de devii mult mai deschis cu persoanele  de cultura sau credinta diferita.

9. Cei care citesc in mod regulat au memoria mai buna si sunt mai inteligenti
De fiecare data cand citesti o carte, creezi noi amintiri si iti exersezi creierul. De fiecare data cand acesta e stimulat, creaza noi sinapse, ceea ce te ajuta sa ai o minte mai ascutita, permitand unei cantitati mai mari de informatie sa fie retinuta. Asta inseamna ca dupa ce citesti toate volumele Urzeala Tronurilor, o sa ai memoria a 7 elefanti.

10. Iti dezvolta vocabularul
Cand personalul spitalului din Rhode Island a comparat vocabularul a doua grupuri de copii in jur de 2 ani, au descoperit o crestere de 40% la grupul de copii caruia familia le citea povesti regulat. Aceeasi crestere a vocabularului poate fi observata si la adultii care citesc.

11. Te ajuta sa inveti limbi straine mai usor
Mai multe studii au concluzionat ca persoanele care citesc in mod regulat, au mai multa substanta alba in creier, un testut vital invatarii, mai ales cand vine vorba de invatatul limbilor straine.

12. Copiii care citesc se descurca mai bine la scoala
Un alt studiu a confirmat ca aceea care citesc din placere se descurca mult mai bine la scoala. Micii cititori au facut progrese, nu doar in cresterea vocabularului si ortografie, ci si in matematica.

13. Ajuta la reabilitarea infractorilor
S-a observat ca la persoanele inchise care termina cursuri de literatura in inchisoare, prezinta o mai mica probabilitatea de a comite infractiuni dupa ce sunt eliberati, cu pana la 30% chiar. In Brazilia, se ofera reduceri de sentinta unor infractori, in functie de cat de mult citesc.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu