Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Cum sa retii mai eficient ceea ce citesti

cum sa retii mai usor ceea ce citesti
Una din cele mai mari probleme cu care se confrunta studentii de facultate sunt cursurile mult prea lungi si cartile interminabile. Toate acestea trebuie insa invatate, citite, memorate intr-un timp cat mai scurt. Care ar fi secretul pentru a retine mai usor ceea ce citim? Acesta este simplu si il putem descoperi in urmatoarele randuri.

1. Citeste concluzia prima data
Multor autori le place sa scrie mult, sa arate cat de multe cunostinte detin si sa lungeasca in doua-trei pagini, o idee care poate fi rezumata in trei sau patru fraze. Citeste prima data concluzia cartii sau a cursului, pentru a afla despre ce este vorba de fapt, fara sa te mai pierzi in detaliile. Pe langa asta, vei intelege mai usor astfel, tot ceea ce scrie prin carte si la ce anume se face referire. Atentie insa! Daca citesti numai concluzia nu inseamna ca nu mai trebuie sa citesti continutul cartii, pentru ca nu acesta este scopul. Scopul este ca sa intelegi mai usor despre ce e vorba in ce urmeaza sa lecturezi si sa retii mai usor.

2. Foloseste un marker
Este important sa ai un marker sau o carioca deschisa la culoare prin preajma ca sa scoti in evidenta ceea ce e mai important. Poate ca te gandesti ca ai retinut deja ce e important si nu mai ai nevoie sa scoti cuvintele cheie in evidenta, insa nu se stie cand vei avea nevoie din nou de aceste cunostinte, si cu siguranta ca nu vei dori sa reiei totul de la zero.

3. Foloseste cuprinsul
Adesea, cand ai nevoie se inveti pentru un test nu vei citi o carte intreaga, ci doar informatiile care te intereseaza din ea. In acest caz, iti recomandam sa folosesti cuprinsul si sa vezi in care capitole se incadreaza informatiile de care ai tu nevoie. In acest fel, cititul nu mai devine o corvada atat de mare si poti scapa mai repede, mai usor si mai eficient.

4. Fa-o cu placere
Va fi dificil sa retii ceva daca pleci din start cu gandul ca activitatea pe care o faci este una care nu iti face placere. Probabil ca niciodata nu iti va placea, dar trebuie sa iti induci aceasta stare. Incearca sa faci potriviri intre ceea ce se intampla in carte si viata ta reala, ceva care sa te faca sa te simti mai confortabil. Sansa ta de reusita va creste semnificativ, astfel.
5. Nu citi fiecare cuvant
Este o greseala pe care o fac multi. Daca citesti tot, ai impresia ca retii mai mult, ceea ce este gresit. Este util sa citesti toate cuvintele doar in cazul in care citesti de placere si doresti sa iti imbogatesti vocabularul, altfel nu. Citeste ceea ce te intereseaza, ceea ce ai nevoie si dupa ce ai terminat, sari la capitolul urmator. Cand nu gasesti ceva util, sari cateva randuri, fraze, pana vezi ca actiunea iti recapteaza atentia. Intr-adevar, poti sa pierzi cateva detalii dar tot e mai bine decat sa adormi de plictiseala.
Un sfat util ar fi ca in timp ce ai ceva important de invatat, sa iti notezi pe o hartie cuvintele cheie, ideile importante de la care se pot dezvolta mai departe anumite idei.

6. Vorbeste despre ce ai citit
Ca sa retii mai usor si sa asociezi activitatea de invatare cu ceva placut, povesteste-i cuiva ceea ce ai invatat, astfel te vei verifica si vei vedea unde ai invatat bine si unde nu. Vei retine astfel mult mai multa informatie. Incearca sa iti gasesti un partener de studiu si impreuna sa va povestiti ce ati invatat si sa radeti pe seama acestora. In timpul examenului s-ar putea sa iti amintesti ceva mai multe detalii datorita glumelor care iti vor veni in cap.

7. Fii critic
In timp ce citesti, pune-ti tot felul de intrebari despre ce a vrut sa spuna autorul, de ce a comunicat informatia astfel, daca are sens ceea ce vrea sa spuna, si asa mai departe. Aceste intrebari te-ar putea ajuta sa retii mult mai usor informatia pe care o ai de invatat.

Metode pentru a retine usor ceea ce citesti sunt multe, acestea enumerate de noi fiind doar cateva. Daca cunosti si tu o metoda utila, te rugam sa o lasi intr-un comentariu putin mai jos.
Distribuie pe Google Plus

Te-ar putea interesa si:

    Lasa un comentariu:

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu